U trendu

Snabadevanje energentima redovno, uvoz struje 15-20 odsto

VRBAS – Potpredsednica vlade i ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je, uprkos povećanoj potrošnji struje zbog niskih temperatura u zemlji, napajanje i snabdevanje električnom energijom redovno, kao i da se iz uvoza obezbeđuju nedostajuće količine, između 15 i 20 odsto dnevno.

Mihajlovićeva je rekla Tanjugu da je juče, na primer, uvezeno oko 17 odsto struje od ukupne potrošnje.

Ministarka je kazala da je snabdevanje električnom, toplotnom energijom i gasom u Srbiji stabilno i da je zahvaljujući finansijskoj stabilnosti države obezbeđena dovoljna količina energije i energenata, kao i da neće biti prekida u snabdevanju domaćinstava i privrede.

„Naši građani i privreda ne osećaju nikakvu vrstu problema u napajanju električnom energijom“, istakla je Mihajlovićeva i dodala da se to postiže zahvaljujući radu vlade i dobrom budžetu Srbije.

Kako je rekla, EPS još ne može da proizvede dovoljne kolicicne za potrošju koju sada imamo.

„Činjenica jeste da je hladnije vreme i da više trosismo, ali to nije neuobičajeno za zimu.

Ona je rekla da se u poslednja dva meseca zbog nedostatka struje uvozilo između 15 i 20 odsto struje, kao i da je bilo dana kada je uvoz bio i veći od 20 procenata.

Naglasila je da je juče, u odnosu na 11. i 12. decembar, kada smo imali kolaps elektroenergetskog sistema, u Srbiji proizvedeno više uglja.

„U vladi sede strčnjaci svaki dan i iz EPS i fakulteta i drugih ministarstava i pokušavamo da završimo jednu ozbiljnu analizu sa predlozimo šta sve treba uraditi u narednom periodu, pre svega u RB Kolubara, kada je reč o nabavci nove opreme, otvaranja novih polja i rasta otkopavanja jalovine“, navela je ona.

Istakla je da je cilj da za godinu ili dve imamo dobru i stabilnu situaciju u Kolubari.

Govoreći o ceni na evropskim tržištima, kaže da očekuje da će cene struje i gasa nastaviti da rastu.

„Cena struje je preko 200 evra za megavat-sat i ne očekuje se da će biti niža. Cena gasa ponovo raste, najviše zbog ekonomskih i političkih odnosa između Rusije i EU. Kao mala država, mi smo zahvaljujući finansijskoj stabilnosti obezbedili dovoljne količine ovog energenta, a potrošnja u našoj zemlji raste“, rekla je Mihajlovićeva.

Navela je da je, na primer, u Srbiji juče potrošeno 14 miliona kubnih metara gasa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.