U trendu

Snašli se: Evo od čega Meksikanci prave gorivo

Meksička kompanija Eradura, jedan od najpoznatijih proizvođača tekile, planira da hiljade tona otpada preostalog od bodljikave biljke plava agava koju koristi u proizvodnji alkoholnog pića, pretvori u biomasu i tako smanji rashode za energiju.

Rukovodilac kompanije Giljermo Rodelo tvrdi da bi isušivanjem 150 tona vlaknastog otpada od agave, koji se generiše svakog dana, i njegovim pretvaranjem u biomasu za pokretanje ogromnih kotlova koje koristi za rad postrojenja, moglo da se zadovolji 30 odsto energetskih potreba kompanije, prenosi agencija Rojters.

„Pokušavamo da smanjimo naše negativne ekološke efekte i da imamo održiv proces proizvodnje“, rekao je Rodelo.

Iako pronalaženje mašine za sušenje i obradu velikih količina otpada nije lako, Rodelo tvrdi da bi kompanija, koja je inače drugi najveći meksički proizvođač tekile posle „Hose Kuervo“, trebalo da ima taj sistem kroz godinu dana.

Kompanija Eradura, u vlasništvu američke firme „Braun-Forman“, proizvodi poznate tekile i druge brendove, među kojima je tekila „el himador“.

Kao francuski šampanjac, tekila od plave agave ima zaštićeno geografsko poreklo, i dolazi iz samo pet meksičkih saveznih država Halisko, Guanahuato, Mićoakan, Najarit i Tamaulipas.

Meksiko je u 2015. godini proizveo gotovo 230 miliona litara tekile, od čega je u izvoz otišlo 180 miliona litara, prema podacima Regulatornog saveta za tekilu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar