Sneg i led biznis koji zagreva zimsku ekonomiju na severoistoku Kine

HARBIN – Svet snega i leda u Harbinu, poznati tematski park leda i snega u severoistočnoj kineskoj provinciji Heilongđiang, dočekao je ove nedelje prvu grupu posetilaca u zimskoj sezoni.

Oko 250.000 kubnih metara leda i snega pretvoreno je u privlačne pejzaže i skulpture. U ovoj zemlji čuda od leda i snega posetioci mogu da se dive različitim „zdanjima“ od leda i snega, kao i da uživaju u zabavnim sadržajima poput ledenog tobogana dugačkog 500 metara. Kako piše Sinhua, turisti teško napuštaju spektakularno kraljevstvo od 810.000 kvadratnih metara.

Led i sneg nisu samo omogućili živahnu turističku scenu u Heilongđiangu, najsevernijoj provinciji Kine, već i poslovne prilike za razne industrije vezane za led i sneg, zagrevajući tako lokalnu ekonomiju.

„Prvi put vidim sneg, a pejzaži Harbina od leda i snega su zaista spektakularni. Uživao sam u pogledu na noćni pejzaž Harbina sa panoramskog točka“, rekao je Cai Siđia, posetilac iz provincije Guangdong na jugu Kine.

Harbin, glavni grad provincije Heilongđiang, ima bogate resurse leda i snega, što ga čini popularnom destinacijom za zimski turizam u Kini i privlači bezbroj turista iz zemlje i inostranstva.

„Biti u Harbinu bilo je tako ‘kul’ iskustvo“, rekao je američki turista Danijel Robert. „Arhitektura leda i snega ovde je veličanstvena. Fasciniran sam snežnim skulpturama i napravio sam mnogo slika“.

Čak i tokom noći, kada su temperature u Harbinu pale ispod minus 20 stepeni Celzijusa, otvoreni parking u Svetu snega i leda Harbin bio je potpuno zauzet, primoravajući pridošlice da čekaju u redu za mesto.

U novembru, serija snežnih padavina u provinciji Heilongđiang izazvala je skijaško ludilo. Jabuli, poznato skijaško odmaralište u Harbinu, zabeležilo je porast posetilaca od zvaničnog otvaranja 9. novembra, sa stotinama hiljada turista koji su izašli na staze.

Vang Hongsin, direktor opštinskog biroa za kulturu, radio, televiziju i turizam u Harbinu, najavio je da će Harbin biti domaćin stotinama aktivnosti na snegu i ledu u cilju promocije turizma tokom ove zimske sezone.

Jabuli, skijalište, nastoji da unapredi svoju infrastrukturu i usluge. „Uveli smo više ketering provajdera, a u pripremi za predstojeće Azijske zimske igre, bićemo domaćini raznih događaja, uključujući nacionalno takmičenje studenata u skijanju, nacionalno takmičenje u alpskom skijanju i takmičenje u snoubord parku“, rekao je He Huiđie, generalni direktor odmarališta Jabuli San Mauntin.

Osim turizma, industrija proizvodnje opreme za zimske sportove u provinciji Heilongđiang takođe napreduje. Proizvodnja klizaljki, skija i snouborda, između ostalih proizvoda, dala je vitalnost lokalnoj ekonomiji.

U proizvodnoj radionici kompanije za sportsku opremu „Ćitaihe baner sports“ radnici su zauzeti sustizanjem pristiglih porudžbina. „Sportovi na ledu i snegu postaju sve popularniji, a ja imam poverenja u budućnost“, rekao je Vang Šuai, menadžer kompanije.

U gradu Heihe na granici Kine i Rusije, industrija testiranja automobila u uslovima hladnoće svake zime privlači više od 100 automobilskih kompanija da sprovedu testove otpornosti na hladnoću, čime se podstiče lokalna potrošnja.

„Hotele je teško rezervisati, a automobilska industrija je pokrenula razvoj uslužnog sektora u Heiheu“, rekao je Vang Julong, direktor biroa za industriju i informacione tehnologije u Heiheu.

Podaci pokazuju da je poslednjih godina industrija testiranja automobila uspela da uslužnom sektoru u Heiheu donese prihod od preko 400 miliona juana (oko 56,33 miliona američkih dolara) svake zime, uključujući prihod od smeštajnog, ugostiteljskog, maloprodajnog i transportnog sektora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.