Šo: Dogovor sa SAD o globalnom digitalnom porezu na leto

BERLIN – Sve su veći izgledi da će se tehnološke kompanije iz Silicijumske doline ove godine suočiti sa novim globalnim poreskim zakonima, budući da je promena u Beloj kući podgrejala optimizam među evropskim zvaničnicima da će uskoro biti postignut sporazum.

Nemački ministar finansija Olaf Šolc izjavio je za američku tv stanicu CNBC da je sada „vrlo verovatno“ da će dogovor o digitalnom porezu biti postignut pre letnjeg roka na nivou Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

„Zaista sam uveren da ćemo se dogovoriti“, rekao je Šolc, dan nakon telefonskog razgovora sa novom američkom ministarkom finansija DŽenet Jelen.

Jelenova je podržala zalaganja za uvođenjem novog globalnog nameta tehnološkim gigantima u prošlonedeljnom obraćanju u Senatu, prilikom glasanja o njenom imenovanju, napominje CNBC.

Takođe se obavezala da će SAD aktivno učestvovati sa drugim zemljama OECD-a u pregovorima, od kojih je prethodna administracija odlučila da odustane prošlog leta.

„Velika je verovatnoća da ćemo postići uspeh oko kojeg se toliko trudimo. Stekao sam utisak da nova administracija shvata potrebu za postizanjem dogovora u ovoj oblasti i da će zajedno sa svima nama raditi na rešenjima, što mislim da je veliki, veliki uspeh. Svi znaju da imamo striktan rok, moramo se dogovoriti ovog leta“, rekao je Šolc.

Nemački ministar je pohvalio svoju novu američku koleginicu, s kojom je imao telefonski razgovor u sredu. Rekao je da mu se čini da se „pragmatičan pristup“ u američko-evropskim odnosima vraća, dodajući da postoje „dobre šanse za novo transatlantsko partnerstvo“.

OECD želi da postigne međunarodni sporazum o načinu oporezivanja tehnoloških giganata do sredine 2021. Zbog nepostojanja konsenzusa na nivou OECD-a, neke evropske zemlje su uvele sopstvene digitalne poreze, uključujući Španiju, Italiju i Francusku.

Ako pregovori OECD-a ponovo ne uspeju, očekuje se da će Evropska komisija predložiti digitalni porez koji bi se primenjivao na nivou cele Evropske unije, a koji bi moralo jednoglasno da odobri svih 27 država članica, što se u prošlosti pokazalo teškim, navodi američka televizija.

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer je takođe pozdravio podršku administracije predsednika DŽoa Bajdena predlogu za uspostavljanje globalne regulative o digitalnom porezu. Le Mer je u ponedeljak na panelu Svetskog ekonomskog foruma u Davosu izjavio da veruje da bi multilateralni sporazum mogao da stupi na snagu već ovog proleća.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.