U trendu

Socijalno-ekonomski savet podržao nacrt zakona o bezbednosti na radu

BEOGRAD – Socijalno-ekonomski savet (SES) je danas dao pozitivno mišljenje na Nacrt zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, a kako je nakon sednice SES-a kojoj je prisustvovala i premijerka Ana Brnabić, rekao ministar za rad i predsedavajući Saveta Nikola Selaković predlog ovog zakona će verovatno biti utvrđen na sednici Vlade Srbije ove sedmice i u narednom periodu će se naći pred poslanicima u Skupštini Srbije.
„ Sadašnji zakon je iz 2005. godine i mora da se menja a osnovne novine koje donosi novi zakon jesu da će poslodavci morati da omoguće mnogo veći nivo bezbednosti na radu a radnici da mere zaštite primenjuju. Zakon će uticati na poboljšanje uslova rada,“ rekao je Selaković na konferenciji za novinare
Dodao je da nakon usvajanja zakona sledi donošenje podzakonskih akata za njegovu primenu u čiju izradu će biti uključeni svi socijalni partneri.

“ Koliko je važna zaštita bezbednosti i zdravlja na radu govori i ono što je danas na sednici Socijalno-ekonomskog saveta izjavila premijerka Ana Brnabić. Rekla je da dolazak stranih firmi u Srbiju otvara vrata mnogim našim kooperantima da rade sa njima a jedan od osnovnih preduslova koji strani poslodavci postavljaju za širenje svoje mreže kooperanata jesu visoki standardi u oblasti zaštite bezbednosti i zdravlja na radu“, rekao je Selaković.

Naglasio je da je za Vladu Srbije dijalog između socijalnih partnera od prvorazrednog značaja što potvrđuju i činjenice da je današnjoj sednici prisustvovala i predsednica Vlade Srbije i ministri koji su članovi SES-a.

Objašnjavajući zašto su sindikati podrzali nacrt ovog zakona predsednica UGS Nezavisnost Čedanka Andrić je rekla da on podize nivo bezbednosti na radu i povećava kazne za kršenje zakonskih odredbi.
„Uspeli smo da se deo naših sugestija unese u zakon, njime se poboljšava bezbednost na radu ali posao nije završen već ćemo kako smo se dogovorili odmah krenuti u izradu podzakonskih akata“, rekla je ona.

Dodala je da se sindikat na čijem je čelu zalaže za formiranje odbora za bezbednost u frimama sa više od 50 zaposlenih kao i uvođenje koordinatora za bezbednost na nacionalnom i regionalnom nivou.

I Savez samostalnih sindikata Srbije dao je pozitivno mišljenje na nacrt zakona a zamenik predsednika ove sindikalne centrale Goran Milić je ocenio da je nacrt korak napred i da raduje povećanje kazni za njegovo kršenje koje su, kako je rekao, udvostručene.

“ Za povrede na radu su krive obe strane ali se više ukazuje na krivicu radnika u smislu da oni ne poštuju mere zaštite. Međutim, imamo more poslodavaca koji ulaganje u bezbednost shvataju kao bacanje novca, tako da me raduje što će kazne biti povećane“, rekao je Milić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.