U trendu

Socijalno preduzetnistvo put do posla za tesko zaposljive

ZRENJANIN – Socijalno preduzetništvo ne predstavlja samo težnju za ostvarenjem profita, nego i za društvenom dobrobiti, izjavio je danas potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić i naveo da postoji realna potreba da se određeni društveni izazovi kao što je zapošljavanje teže zapošljivih rešavaju na održiv i preduzetnički način.

On je govoreći na prvoj u nizu obuka o socijalnom preduzetništvu namenjenih predstavnicima svih lokalnih samouprava u Vojvodini koja je održana u Zrenjaninu, rekao da
je promocija i unapređenje socijalnog preduzetništva jedna od prioritetnih aktivnosti Saveta za koordinaciju i praćenje aktivnosti u oblasti ekonomskog razvoja na teritoriji Vojvodine, na čijem je čelu.

Ćurčić je naveo da je ove godine u okviru Saveta formirana radna grupa koja će se baviti isključivo socijalnim preduzetništvom, te da je dogovoreno da se na teritoriji cele Vojvodine organizuju obuke za predstavnike lokalnih samouprava.

Dodao je da će se učesnici obuke pored informacija o značaju socijalnog preduzetništva i mogućnostima njegovog unapređenja upoznati i sa Zakonom o socijalnom preduzetništvu, koji stupa na snagu 16. novembra.
„Podsetio bih da je posle deset godina usvojen Zakon o socijalnom preduzetništvu, koji jasno definiše kriterijume koje treba da ispuni preduzeće da bi steklo status socijalnog preduzeća. Zakon predviđa i bazu socijalnih preduzeća u Agenciji za privredne registre, što će dati jasnu sliku o tome ko su socijalni preduzetnici, čime se bave, kao i na koji način možemo da im pomognemo“, kazao je Ćurčić.
Naglasio je da u razvoju socijalnog preduzetništva značajnu ulogu imaju i nevladine organizacije i da se razvojem socijalnog preduzetništva otvaraju razni fondovi koji će finansirati inicijative na ovu temu, što je veliki potencijal za razvoj lokalnih zajednica.
Naveo je i da su obuke samo početak aktivnosti kada je reč o razvoju socijalnog preduzetništva u Vojvodini.

Ćurčić je podsetio da je Pokrajinska vlada u budžetu za ovu godinu opredelila 5,5 miliona dinara za realizaciju javnog poziva za podršku preduzećima koja posluju po principima socijalne ekonomije i da će konkurs biti raspisan krajem ove ili početkom sledeće godine.
Posle Zrenjanina, gde je održana obuka za Severnobanatski i Srednjobanatski okrug, obuke će biti održane u Pančevu za Južnobanatski okrug, Sremskoj Mitrovici za Sremski okrug, Subotici za Zapadnobački i Severnobački okrug, i u Novom Sadu za Južnobački okrug.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.