U trendu

Sofić: Srbija prva sa Mapom puta za cirkularnu ekonomiju

NOVI SAD – Srbija je prva zemlja u regionu Zapadnog Balkana koja je izradila Mapu puta za cirkularnu ekonomiju, čiji je cilj da podstakne celo društvo na korenite promene u odnosu prema ograničenim resursima, izjavio je danas pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić.

On je, putem video-linka, otvarajući panel-diskusiju na 50. godišnjoj konferenciji Asocijacije graničnih regija (AERB), istakao neophodnost primene cirkularnih poslovnih modela i motivisanja industrije za kreiranje novih radnih mesta, kao i inovativnih održivih rešenja za tržišta.

Asocijacija okuplja više od stotinu regija članica unutar i izvan Evrope, a tema ovogodišnjeg skupa koji se održava u holandskom gradu Arnhemu jeste „Evropski zeleni odgovor“, saopšila je Pokrajinska vlada.

„Dobar deo novih projekata, koji su vredni 17 milijardi evra, od čega je više od 10 milijardi za obnovljive izvore energije, gradiće se u Vojvodini“, podsetio je Sofić i naglasio da je Zelena agenda u novoj perspektivi 2021-2027. uvrštena u sve programe prekogranične saradnje koji su u planu.

On je naveo da AP Vojvodina sledi nacionalnu Mapu puta, koju je Vlada Republike Srbije usvojila u maju 2020. godine.

„U skladu sa tom merom, u sektoru malih i srednjih privrednih subjekata u 45 jedinica lokalne samouprave u AP Vojvodini, postoji obaveza da oni svoje poslovanje usklade sa strateškim ciljem Republike Srbije, da naša ekonomija do 2040. godine postane niskougljenična i resursno veoma efikasna“, poručio je Sofić.

Tokom panel-diskusije, resorni sekretar istakao je važnost preporuka Evropske komisije da u pregovaračkom procesu za pristupanje Srbije Evropskoj uniji u narednom periodu bude otvoren i klaster 4, koji podrazumeva i Zelenu agendu, koja će omogućiti da Srbija i ceo region postanu klimatski neutralan i ekološki odgovoran prostor.

Sofić je zaključio da smo na sigurnom putu da to i ostvarimo, ali da je Srbiji i svim zemljama koje još nisu dostigle dovoljan nivo ekonomskog razvoja potrebna velika podrška Evropske unije da u svakodnevnom životu ostvare ciljeve iz Zelene i Digitalne agende i da postepeno zamenjuju fosilna goriva obnovljivim izvorima energije, jer su tradicionalni izvori još uvek dominantan činilac u funkcionisanju privrede.

Domaćin ovogodišnje konferecije, koja se održava na više lokacija od 20. do 22. oktobra, jeste Pokrajina Gelderland.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar