U trendu

Soko Štark: Inovacije kao osnov daljeg razvija

BEOGRAD – U kompaniji Soko Štark otvorena je nova osavremenjena R&D laboratorija, a takođe je u potpunosti automatizovan proizvodni pogon Smokija.

Direktor operacija u kompaniji Soko Štark Duško Brković rekao je da se uvođenjem robotizovane linije sam proces proizvodnje nije promenio, jer je fokus bio na osavremenivanju i podizanju novoa automatizacije pakovanja.

Linija je potpuno automatizovana novim pakericama i robotima za formiranje transportnih kutija.

„Ideja je bila da neke procese racionalizujemo, smanjimo učešće ručnog rada, povećamo bezbednost i kontrolu gotovih proizvoda, a osim toga, promenili smo istovremeno i način sekundarnog pakovanja uvođenjem displej kutija i izmenili vizuelni izgled same kesice Smokija“, rekao je Brković.

Vrednost te investicije je oko dva miliona evra.

U „Štarku“ kažu da su tehnički aspekti i logističke promene kao posledica uvođenja ovog sistema pozitivno uticale, odnosno pojačale kvalitet starog, dobrog prepoznatljivog Smokija.

Sagovornik Tanjuga objašnjava da je projekat trajao skoro dve godine i da je sproveden fazno, a finalna implementacija sprovedena je u poslednja dva meseca.

Osim načina pakovanja, došlo je do značajnih promena i u samom objektu, objašnjava Brković.

„Veoma smo zadovoljni, jer ovaj sistem bitno poboljšava i olakšava rad, učešće ručnog rada je znatno manje, način formiranja kutija je automatski, a odlaganje Smokija u kutije putem robota značajno olakšava zaposlenima“, rekao je on.

U Štarku je otvorena i nova osavremenjena R&D laboratorija.

Ideja je bila da svojim potrošacima ubuduće pruže nova iskustva i inspirišu ih novim kombinacijama ukusa, tekstura i boja.

Direktorka istraživanja i razvoja Nataša Šarčević rekla je Tanjugu da je reč o značajnoj investiciji koja pokazuje stratešku odluku mendzmenta kompanije da razvoj i inovacije budu pokretac daljeg rasta i razvoja portfolija te kompanije.

„Vrlo smo ponosni na naš sadašnji portfolio u kome su brendovi koji vole sve generacije potrošacaca na ovim prostorima- Smoki, Nejlepše želje, Bananica ali smo i mišljenja da se stabilni i jaki temelji mogu podići na viši nivo i da krenu putem inovacija i modrenizacije.

„Nadam se da ćemo u laboratoriji i dalje razvijati inovacije uz pomoć naših potrošaca“, rekla je Šarčević.

Ideja, odnosno novi koncept laboratorije je osmišljen tako da ona bude kreativna i interaktivna.

„To znači da ćemo biti otvoreni za dolazak naših vernih potrošača, ali i pre svega kolega iz ostalih sektora i kompanija koje su u okviru Atlantik grupacije. Zajedno sa sa njima, i na osnovu njihovih sugestija, primedbi i komentara razvijaćemo nove proizvode i raditi na tome da budu prihvaćeni od strane potrošača“, rekla je ona.

Inače, Soko Štark je prošle godine zabeležio rekord, odnosno ostvarena je prodaja veća od 29.000 tona proizvoda, što je količinski rast od četiri odsto, a finansijski rast od sedam odsto uz prebačaj planova i veću profitabilnost.

Zahvaljujući investicijama u inovinaranje proizvodniih pogona u visini od tri miliona evra samo u prošloj godini značajno su ubrzali proizvodne procese i doprneli efikasnijem upravljanju, kažu u kompaniji.

Što se tiče geografske strukture prodaje, dominira tržiste Srbije, dok trećinu prodaje ostvaruju na ostalim tržistima regiona, pa i šire.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.