U trendu

Solarni paneli za 2 domacinstva u N. Pazaru uz podrsku GIZ

NOVI PAZAR – Dve kuće u Novom Pazaru dobiće novac za sufinansiranje ugradnje solarnih panela kroz projekat Nemačke agencije za međunarodnu saradnju GIZ.

Projekat „Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji“ obezbediće 50 odsto potrebnih sredstava za ugradnju solarnih fotonaponskih panela za dva domaćinstva u Novom Pazaru koja, iako ispunjavaju uslove, nisu dobila subvenciju Ministarstva rudarstva i energetike i lokalne samouprave, navodi se u saopštenju GIZ-a.

Memorandum o saradnji potpisali su predstavnici GIZ-a, građani korisnici opreme za solarne panalene i kompanije dobavljači opreme, koje će sprovesti i instalaterske radove.

„Cilj nam je da pomognemo građanima s kojima potpisujemo memorandum, ali i svim drugim koji žele da postanu kupci-proizvođači solarne energije“, rekao je Aleksandar Popović iz GIZ-a.

Saradnja sa građanima sa kojima je potpisan sporazum u Novom Pazaru, kao i nedavno u Kragujevcu gde su korisnici tri domaćinstva, poslužiće kao iskustvo u izradi realnih finansijskih procena, odnosno troškova i odnosa ulaganja, uštede i povrata ulaganja u solarne panele u Srbiji.

U tehničkom smislu, kaže Popović, saradnja će biti izvor informacija za „vodiče“ koji će budućim kupcima-proizvođačima olakšati da postanu proizvođači i korisnici solarne energije na što jednostaniji, lakši i praktičniji način.

Prvi „vodič“ za domaćinstva se očekuje do kraja godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.