U trendu

Šolc: Nemačka u slučaju krize „ubrizgava“ više milijardi

BERLIN – Nemačka se može suprotstaviti potencijalnoj ekonomskoj krizi kroz ubrizgavanje „više milijardi evra“ u privredu, izjavio je danas nemački ministar finansija Olaf Šolc.

Time je, kako ocenjuje Rojters, Šolc nagovestio da je spreman za veliki paket podsticaja ako domaća ekonomija uđe u recesiju.

Zahvaljujući solidnom budžetskom planiranju i politici neuizimanja novog duga, zvanični Berlin je, prema rečima Šolca, postavio temelje za preduzimanje dodatnih akcija u slučaju udara krize.

„Zato što će tada biti vrlo važno za nas, kao najveću ekonomiju u srcu Evropske unije, da li smo u stanju da se suprotstavimo negativnom ekonomskom trendu“, izjavio je Šolc u raspravi o budžetu u donjem domu nemačkog parlamenta, Bundestagu.

„I sa mog gledišta, sa čvrstim finansijskim osnovama koje imamo danas, u stanju smo da se suprotstavimo ekonomskoj krizi sa više milijardi evra, ako zaista dođe do izbijanja jedne takve krize u Nemačkoj i Evropi“, rekao je Šolc.

Nemačka privreda je u drugom kvartalu uknjižila pad od 0,1 odsto u odnosu na prethodni kvartal i od tada su neki slabi ekonomski podaci podstakli zabrinutost da bi njena ekonomija mogla da „sklizne“ u recesiju u periodu jul-septembar.

(Tanjug)

Napišite komentar