U trendu

Šolc: U Nemačkoj i Evropi ne nazire se nova finansijska kriza

BERLIN – Berlinski kancelar Olaf Šolc izjavio je da se ne nazire nova finansijska kriza u Nemačkoj i Evropi nakon bankrota banke Silicijumske doline i turbulencija u vezi sa poslovanjem švajcarske Kredi Suis.

„Ne vidim opasnost. Monetarni sistem više nije tako ranjiv kao što je bio pre finansijske krize“, rekao je kancelar u intervjuu za nemački list Handelsblat.

On je naveo da ne očekuje nikakve posledice po nemačke štediše.

„Depoziti nemačkih štediša su sigurni. Ne samo zbog veće otpornosti bankarskog sistema i strožih propisa, već i zbog naše ekonomske snage. Živimo u sasvim drugom vremenu“, rekao je Šolc, osvrćući se na poređenja sa finansijskom krizom iz 2008. godine.

Poslanici i bankarski regulatori su naučili lekcije iz bankrota Lemana, a bankarski propisi su stroži nego što su bili tada, rekao je nemački kancelar.

„Vidimo da su odgovorni u SAD , Velikoj Britaniji i nedavno u Švajcarskoj delovali brzo i odlučno,“ dodao je.

Posle bankrota banke Silicijumske doline prošle nedelje, došlo je do turbulencija u finansijskom sistemu, što je podsetilo na finansijsku krizu iz 2008. godine.

Švajcarska centralna banka podržala je danas banku Kredi Suis sa 50 milijardi švajcarskih franaka dodatne likvidnosti kako bi obuzdala krizu poverenja u bankarski sektor, koja je izazvana turbulencijama u globalnom finansijskom sistemu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar