U trendu

Sombor dobio 70 kontejnera za staklenu ambalažu

SOMBOR – Stanovnici Sombora i okolnih mesta dobili su prvih 70 kontejnera za skupljanje staklene ambalaže, dok se postavljanje dodatnih 80 kontejnera očekuje u narednim nedeljama, saopštila je Nacionalna alijanda za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Dodaje se da je od ukupnog broja ovih kontejnera 70 ih je plnairano za gradsku zonu, 10 za prigradsku, 40 za seoske sredine i 30 za ugostiteljske objekte.

Kontejneri su obezbeđeni zahvaljujući regionalnom projektu „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“ koji u saradnji sa lokalnom samoupravom sprovode Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) i NALED, zajedno sa kompanijom Sekopak i uz finansijsku podršku Apatinske pivare.

Gradonačelnik Sombora Antonio Ratković rekao je da Sombor, koji važi za grad zelenila, svake godine ulaže sredstva u projekte kojima će zaštiti životnu sredinu i unaprediti njen kvalitet.

„Verujem da će naši sugrađani prikupljanje staklene ambalaže u namenske kontejnere shvatiti kao jednostavnu, a u isto vreme i veoma korisnu aktivnost. Ponekad jedan mali korak, poput odvajanja staklene ambalaže od ostalog otpada, koji može i treba da učini svako od nas ima ogroman značaj i uticaj na budući život svih ljudi na Zemlji“, rekao je Ratković.

Predstavnica GIZ-a Sanela Veljkovski napomenula je da ta organizacija podržava zapadni Balkan u sprovođenju reciklaže kako bi uhvatio korak sa EU koja prikuplja 76 odsto stakla, dok je prosek u Srbiji, Zapadnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini oko 29 procenata.

Generalni direktor Apatinske pivare Igor Vukašinović istako je da je projekat prikupljanja stakla prioritet i te kompanije, i da mu je drago što su kontejneri postavljeni u Somoboru, gradu gde živi najveći broj radnika zaposlenih u pivari.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.