U trendu

Sosa:Državne firme fiskalni rizik i izazov za rast

BEOGRAD – Ogromne neizvesnosti u pogledu budućeg toka pandemije i s tim povezani pritisci na likvidnost i poslovanje, pre svega državnih firmi, glavni su fiskalni rizici i izazovi za privredni opravak Srbije u 2021, ocenjuje Sebastijan Sosa, stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji.

U osnovnoj prognozi MMF-a, predviđa se realni rast BDP Srbije od pet posto sledeće godine, podseća Sosa.

Ova projekcija, kako objašnjava, zasniva na oporavku privatne potrošnje, na pllaniranom povećanju javnih investicija na 5,75 odsto BDP-a, pri čemu se radi u velikoj meri o infrastrukturnim projektima.

„Ali, osim toga, tu su i neke zelene investicije, što će pomoći u otvaranju novih radnih mesta, podržati oporavak i podstaći potencijalni rast Srbije. Štaviše, budući da je inflacija još uvek u donjoj polovini ciljanog opsega, održavanje prilagodljive monetarne politike, uz istovremeno pružanje podrške likvidnosti bankama i finansijskim tržištima, takođe će pomoći u oporavku“, navodi Sosa u intervjuu za Magazin biznis.

Kaže da bi, uzimajući u obzir predviđeni ekonomski oporavak, smanjenje fiskalnog deficita na tri odsto BDP-a u 2021. bilo prikladno i osiguralo da udeo javnog duga u BDP-u nastavi da pada.

Sosa je ocenio da je, budežetom predviđeno povećanje zarada u javnom sektoru za oko pet odsto „u skladu sa ukupnim deficitom od tri odsto BDP-a i da omogućava povećanje kapitalnih troškova“.

„Štaviše, obezbediće se da se deo zarada u javnom sektoru kao deo BDP-a, koji se povećavao tri godine zaredom, smanjuje na održivije nivoe“, naveo je on.

Šef kancelarije MMF u Beogradu je, međutim upozorio na državna preduzeća koja bi mogla da budu glavni izvor fiskalnih rizika.

„Rizici kompanije Er Srbija i dalje su visoki, s obzirom na ogromnu neizvesnost u pogledu budućeg toka pandemije i srodnih poremećaja u Srbiji i Evropi. EPS, najveće javno preduzeće, suočava se sa pritiscima likvidnosti i još je jedan važan izvor fiskalnih rizika“, kaže on/

Dodaje da je finansijska pozicija HIP Petrohemije ostala uglavnom stabilna u poslednjih nekoliko godina, ali da bi fiskalni rizici te kompanije mogli biti značajni ukoliko se tržišni uslovi znatno pogoršaju.

„Ovi rizici su se povećali zbog krize izazvane virusom Kovid-19, a pravilno nadgledanje i upravljanje njima je od vitalne važnosti“, istakao je Sosa, napominjući da jMinistarstvo finansija, uz tehničku pomoć MMF-a i Svetske banke, jača kapacitete za upravljanje fiskalnim rizicima koji potiču od državnih preduzeća.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.