U trendu

Sosa: Novi aranžman MMF-a sa SRB u drugoj polovini juna

BEOGRAD – Stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Sebastijan Sosa rekao je danas Tanjugu da bi novi savetodavani aranžman sa Srbijom trebalo da bude odobren i potpisan u drugoj polovini juna.

„Očekujemo da novi Instrument za koordinaciju politika – PCI bude razmatran i odboren od strane izvršnog odobra MMF- a u drugoj polovini juna“, rekao je Sosa na Kopaonik biznis forumu.

Sosa je precizirao da je sastanak odbora zakazan za 18. jun, kao i da će se održati na zahtev Srbije (Article IV Consultation and the Request of a new Policy Coordination Instrument).

Kaže da je glavni cilj novog savetodavnog aranžmana sa Srbijom, posle onog koji je istekao u januaru ove godine, da dalje podrži makroekonomsku politiku Srbije i njen oporavak posle pandemije.

Takođe, taj aranžman treba da osigura strukturne institucionalne reforme potrebne za veći, zeleniji i održiviji privredni rast Srbije.

MMF je spreman da podrži srpske vlasti u sprovođenju tih reformi, poručio je Sosa u izjavi za Tanjug.

Vlada Srbije i MMF dogovorili su u aprilu novi aranžman koji neće podrazumevati finansijsku podršku već će biti isključivo savetodavnog karaktera i trajaće dve i po godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.