U trendu

Šoškić: Građani da budu oprezni kod uzimanja kredita

BEOGRAD- Bivši guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoških izjavio je danas da građani moraju biti obazrivi sa kreditima i da moraju voditi računa o tome da euribor još dugo neće biti stabilan.

Šoškić je rekao da građani treba da imaju na umu da su uvek bolja opcija oni krediti čija isplata traje kraće.

„Inflacija raste i izaziva reakcije, a one su takve da se podiže i referentna kamatna stopa. Može se očekivati da će rasti narednih meseci, nekoliko kvartala pa i godina. Potrebno je da se poveća proizvodnja roba i usluga kojima raste cena, sa time je još ranije trebalo početi“, rekao je Šoškić za K1 televiziju.

On je dodao da su za inflaciju u velikom delu odgovorne sankcije uvedene nakon početka rata u Ukrajini, te da će posledice toga osetiti i Evropska unija i SAD, jer je finansijski sistem u svetu veoma povezan.

Vladimir Vasić iz Udruženja banaka Srbije dodao je da postoji razlika u vremenu povećanja kamatnih stopa u zavisnosti od banke.

„U zavisnosti kada koja banka očitava rast euribora, neke će menjati za šest meseci, a neke su već posle tri meseca, kako je određeno ranije. Ovo se ne odnosi na one koji imaju fiksnu ratu (kredita), njima se ništa ne menja“, kazao je Vasić gostujući na Televiziji K1.

Dejan Gavrilović iz udruženja Efektiva istakao je da će rast kamata biti udar na budžet građana i napomenuo da je važno da se dobro gledaju svi uslovi pri potpisivanja ugovora o kreditu.

„Povećanje zavisi od toga koliki je kredit i na koji rok je uzet. Ne odražava se na sve kredite isto, gledajte šta vam treba i šta se nudi u ugovorima. Građani sve više i znaju o tome šta potpisuju“, istakao je Gavrilović za Televiziju K1 i dodao da su tome doprinela različita negativna iskustva sa bankama prethodnih godina.

Što se tiče situacije sa euriborom, Gavrilović ističe da to niko ne može da predvidi.

„Prethodnih godina banke su koristile momenat kada je euribor bio negativan, kako bi ubedile građane da uzmu kredite, ističući da su kamate nikada manje“, podsetio je Gavrilović.

Građanima preporučuje da, ako mogu da plaćaju ratu kredita od 500 evra, uzmu kredit tako da im rata iznosi 400 evra, kako bi postojala suma za eventualne promene.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar