U trendu

Sotirovski i ambasador Češke o potencijalnim investicijama i projektima u Nišu

NIŠ – Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski danas je sa Tomašom Kuhtom, ambasadorom Česke Republike, razgovarala o saradnji u oblasti poljoprivrede, izgradnji ekspo centra, mogućnostima za razvoj zajedničkih projekata u IT sektoru i saradnji sa Naučno-tehnološkim parkom u Nišu.

Ambasador Kuhta je zahvalio gradonačelnici na prijemu i njenom boravku u Pragu, istakavši zainteresovanost čeških kompanija za investiranje i naveo da postoji prostor za unapređenje saradnje i u drugim oblastima, saopštili su iz Gradske uprave Niš.

„Drago mi je da mogu reći da ima konkretnih ideja i potencijalnih projekata u poljoprivredi koje možemo zajedno da realizujemo. Takođe, smatram da geostrateški položaj Niša, činjenica da je ovaj grad univerzitetski centar i da ovde postoji veliki broj visokoobrazovanih mladih ljudi otvara još više prostora za razvoj grada“, rekao je Kuhta.

Sastanak Sotirovske sa ambasadorom Češke je nastavak predstavljanja Niša kao povoljne destinacije za ulaganja, nakon što je gradonačelnica krajem prošlog meseca učestvovala na Ekonomskom forumu u Pragu u organizaciji Stalne konferencije gradova i opština.

Ona se zahvalila ambasadoru na poseti i otvorenosti koju je pokazao kada je u pitanju unapređenje saradnje naše dve države i konkretno Niša i gradova u Češkoj.

Podsetila je da je nedavno učestvovala na velikom Ekonomskom forumu u Češkoj, gde je glavna tema bila razvoj pametnih gradova i dodala da su tom prilikom predstavljeni svi potencijali Niša koji pokazuju da je grad odličan primer sistema Smart City, kao i da ima veliki potencijal za saradnju upravo u oblasti IT industrije.

„Kada govorimo o poljoprivredi, ono što je važno za nas jeste da Češka može da nam pomogne, pre svega, svojim iskustvima i kada je reč o povezivanju i apliciranju ka EU fondovima“, rekla je Sotirovski.

Takođe, dodala je da je na sastanku bilo reči o mogućnostima da investitori iz Češke dođu u novu industrijsku zonu, kao i o izgradnji ekspo centra.

Na sastanku je učestvovala i državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Ivana Popović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.