U trendu

Španski sir Olavidia proglašen za najbolji na svetu

MADRID – Meki španski kozji sir, po imenu olavidia, zauzeo je prvo mesto na ovogodišnjem takmičenju za najbolji sir na svetu i oduševio sudije World’s Best Ćeese nadmetanja.

Pobednički sir sadrži plemenitu plesan penicillium candidum i ima karakterističan sloj pepela od koštica masline koji prolazi kroz njegovu sredinu, prenosi portal „Vino&Fino“.

Na drugom mestu je meki sir kuće Fromagerie Berthaut iz Francuske, na trećem mestu je gauda odležana u pećini iz Holandije, a prošlogodišnji najbolji sir bio je rogue river blue, organski plavi sir iz Oregona u SAD.

„Poželeo sam da idem u krevet s njim“, rekao je britanski sudija Džejson Hajnds, jedan od 250 sudija na velikom takmičenju.

„Ovaj sir me je očarao i ukrao mi srce. Nije sličan ničemu što sam ranije video. Njegov izgled je tako originalan, sir je mastan i zavodljiv“, dodao je sudija.

Sir koji je osvojio međunarodni žiri delo je jednog malog španskog proizvođača sira u porodičnom vlasništvu, po imenu Quesos y Besos, što u prevodu znači sirevi i poljupci.

Ova kompanija počela je sa radom pre samo pet godina u južnoj Španiji.

„Sve što radimo inspirisano je ljubavlju prema našoj porodici, uključujući i naziv naše firme, tako da je ovo jedan veoma poseban trenutak za nas“, rekla je glavni proizvođač sira Silvia Pelaez na ceremoniji dodele nagrada održanoj u Španiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar