U trendu

Specijalna bolnica krsila obavezu dobrog poslovanja

BEOGRAD – Državna revizorska institucija (DRI) je sprovela reviziju pravilnosti poslovanja Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Rusanda“ u Melencima i utvrdila kršenje obaveze dobrog poslovanja.

DRI je sačinila Izveštaj o reviziji pravilnosti poslovanja u delu koji se odnosi na uvećanje plata zaposlenih od 1. januara do 31. decembra 2019. godine i javne nabavke u periodu od 1. januara 2018. godine do 31. decembra 2019. godine.

Kako je navedeno u saopštenju DRI, odgovorno lice Specijalne bolnice je u ostavljenom roku dostavilo izveštaj, u kome su navedene preduzete mere za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti.

Međutim, DRI je utvrdila da taj izveštaj nije verodostojan, nakon čega je izvršena njegova revizija.

„U Izveštaju o reviziji utvrđeno je da je nastalo teško kršenje obaveze dobrog poslovanja, jer Specijalna bolnica nije otklonila otkrivenu nepravilnost, već je i dalje nastavljeno sa preuzimanjem obaveza i izvršavanjem rashoda za usluge finansijskog savetovanja i nezakonito trošenje javnih sredstava, za usluge za koje su sistematizovana radna mesta i bez sprovođenja postupka javne nabavke, iako nisu postojali razlozi za izuzeće od primene Zakona o javnim nabavkama“, navedeno je u saopštenju DRI.

Institucija je o teškom kršenju obaveze dobrog poslovanja obavestila Narodnu skupštinu Srbije i uputila Autonomnoj pokrajini Vojvodini Zahtev za razrešenje odgovornog lica Specijalne bolnice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.