U trendu

Spekulacije o prodaji vecinskog udela u NIS Azerbejdžancima

BEOGRAD – Urednica portala Energija Balkana, Jelica Putniković, vidi informaciju koja se pojavila u medijima da je azerbejdžanska državna naftna kompanija SOKAR zainteresovana za preuzimanje od Rusa većinskog paketa akcija u NIS-u kao još jednu špekulaciju s obzirom da, kako kaže, sada nema potrebe da se menja vlasnička struktura Naftne industrije Srbije.

Putnikovićeva je rekla Tanjugu da su naša zemlja i NIS izuzeti od petog paketa sankcija EU prema ruskim kompanijama i da se prema informacijama koje ona ima ne vode pregovori sa SOKAR-om.

Informaciju o zainteresovanosti SOKAR-a za NIS i da već postoje na tu temu kontakti azerbejdžanske kompanije sa Vladom Srbije i Gaspromnjeftom, koju je juče objavio Demostat, nadležni u Srbiji nisu hteli da potvrde, niti zvanično komentarišu.

„Mislim da je to još jedna spekulacija i pre nego što je objavljen peti paket sankcija EU Rusiji imali smo navode da bi neko od domaćih privrednika mogao da otkupi te akcije ili da bi neka evropska naftna kompanija mogla da uđe u vlasništvo NIS-a, pa je pominjana i naftna kompanija Šel“, rekla je Putnikovićeva.

Vlasnički udeo Gaspromnjefta u NIS-u je oko 56 odsto, države Srbije oko 30 odsto, oko 10 procenata je u rukama građana, zaposlenih i bivših zaposlenih, a ostatak pripada drugim manjinskim akcionarima.

Putnikovićeva napominje da će snabdevanje Srbije naftom i drugim energentima zavisiti od razvoja događaja u Ukrajini i kako će se Evropa ubuduće ponašati prema Rusiji i ruskim kompanijama i energentima.

„SOKAR je pre nekoliko godina bio viđen kao kupac ili strateški partner Petrohemije u Pančevu, ali je sve ostalo na nekim najavama pošto se ništa nije desilo. U medijima su bile lansirane priče da kako su 100 odsto oni kupci“, dodala je ona.

Putnikovićeva smatra da ako bi došlo do zaoštravanja situacije po pitanju NIS-a da će naše vlasti morati opet da pregovaraju sa Evropom.

„Mi niti utičemo na dešavanja u Ukrajini, niti možemo nešto da promenimo, a Rusiji sigurno ne bi naudilo ništa ako Srbija uvede sankcije. NIS je srpska kompanija bez obzira ko je većinski vlasnik i koja je, pored EPS-a, stožer naše privrede. Ako Evropa opet odluči da sankcijama kažnjava NIS, time kažnjava Srbiju i srpsku ekonomiju i građane, što nije u redu“, rekla je Putnikovićeva.

Sagovornica Tanjuga kaže da je Evropa napavila izuzetke i za ruske kompanije i energente da bi očuvala svoj socijalni mir i snabdevanje naftom, gasom i ugljem.

Dodaje da su sankcije za ruski ugalj prvo bile najavljene za jun, a onda prolongirane za avgust i da Evropa stalno pravi izuzetke da bi obezbedila svojoj prviredi i građanima snabadevanje ruskim energentima.

Kada je reč o ceni nafte i uredbi za ograničenje cene naftnih derivata u Srbiji koja važi do kraja aprila, Putnikovićeva kaže da je cena nafte u utorak bila oko 105 dolara po barelu na evropskom tržištu, a na američkom oko 100 dolara.

Postoje oscilacije cena, u zavisnosti i od izjava nekih političara, rekla je Putnikovićeva i dodala da je cena u odnosu na ponedeljak skočila, na primer, i zbog poboljšanja epidemiološke situacije u Kini…

Napominje da i trgovci nekad naduvaju „neke priče“ samo da bi više zaradili.

Ona je izrazila uverenje da će naša država nastaviti da ograničava cenu pojedinih naftnih derivata kao što je to sada slučaj do god se ne reši pitanje sa energentima u svetu zbog ukrajinske krize odnosno da zadrži tu vrstu kontrole, kako bi zaštitila građane i privredu.

Putnikovićeva kaže da bi cene naftnih derivata poprilično skočile bez te intervencije, kao i da je dobro što je država na pumpama NIS-a zamrzla cenu dizela za poljoprivrednike, s obzirom da je poskupelo veštačko đubrivo i drugo.

„Sada će krenuti setva kukuruza i prolećnih useva, a na leto ćemo imati i žetvu. Možda bi mogla još neka vrsta olakšice da se napravi za poljpoprivrednike. Jer, ako država bude imala dovoljnu prizovodnju hrane, onda ćemo imati siguran izvoz bar tih proizvoda u narednom periodu“, naglasila je Putnikovićeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.