Sporazum EU i Velike Britanije bez carina i kvota za robu

LONDON – Velika Britanija je danas objavila tekst svog trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom, kojim se predviđa da između nje i članica EU neće biti carina ili kvota za kretanje robe kada ona za samo pet dana, 31. jauara u ponoć, i formalno istupi iz jedinstvenog tržišta i carinske unije, javlja Rojters.

Tekst sporazuma uključuje trgovinski dokument na 1.246 stranica, kao i sporazume o nuklearnoj energiji, razmeni poverljivih podataka i niz zajedničkih deklaracija.
Britanski premijer Boris Džonson je dogovor ocenio kao konačno potvrđivanje volje Britanaca koji su na referendumu 2016. glasali za 52-48 odsto za Bregzit, dok su evropski lideri rekli da je vreme da Bregzit ostave iza sebe.
„Možemo razviti novi obrazac prijateljske saradnje sa EU, poseban odnos, ako želite, između suverenih i jednakih,“ rekao je član Džonsonovog kabineta Majkl Gouv za Tajms.
Dve strane su konačno zaključile trgovinski sporazum koji izričito priznaje da trgovina i investicije zahtevaju „jednake uslove za otvorenu i poštenu konkurenciju“. Ako, međutim, postoje „značajne razlike“ u pravilima između dve strane, one mogu „rebalansirati“ sporazum.

Što se tiče usluga, koje čine do 80 odsto britanske ekonomije, dve strane se jednostavno obavezuju da će „uspostaviti povoljnu klimu za razvoj međusobne trgovine i investicija“.

Ono što je najvažnije za EU jeste da će moći da nastave da love ribu u britanskim vodama.

Do 1. juna 2026. evropski ribari će progresivno morati da smanje ulov za četvrtinu. Posle utvrđenog roka, svake godine, pregovaraće se o kvotama.

Britanija više neće učestvovati u organizacijama i bazama podataka kao što su Evropol, Evrodžast, Šengenski informacioni sistem II ( SIS-II), iako će postojati određena saradnja u razmeni podataka .

Velika Britanija je 31. januara izašla iz EU, na osnovu rezultata referenduma iz juna 2016. godine. Tada se 52 odsto Britanaca izjasnilo za Bregzit, a 48 odsto za ostanak u Uniji.

Ipak, ona je ostala u jedinstvenom tržištu EU i carinskoj uniji do okončanja takozvanog tranzicionog perioda, čiji rok ističe 31. decembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.