U trendu

Sporazum o ekonomskom partnerstvu Kine i 14 zemalja regiona stupa na snagu 2021.

Sporazum o Regionalnom sveobuhvatnom ekonomskom partnerstvu (RCEP), koji su potpisale Kina, Japan, Južna Koreja, Australija, Novi Zeland i 10 članica Asocijacije država jugoistočne Azije, trebalo bi da stupi na snagu do kraja ove godine, što će omogućiti da više od trećine kineske spoljnotrgovinske robe u narednoj fazi ne bude carinjeno, izjavio je predstavnik kineske vlade.

Kako je objavila danas Kineska medijska grupa (CMG), kineski ministar trgovine Vang Ventao je rekao da će ovaj sporazum podstaći otvaranje sektora usluga i investicija, unaprediti olakšavanje trgovine i poboljšati poslovno okruženje u zemlji.

Kina će, kako je naveo, iskoristiti priliku da proširi trgovinske i investicione aktivnosti u regionu, stabilizuje industrijske i lance snabdevanja i stvori nove prednosti u globalnoj ekonomskoj saradnji i konkurenciji.

Pored toga, Kina će istaći karakteristike lokalnog ekonomskog razvoja i potpuno se integrisati u ogromno tržište, rekao je Vang.

Ministar je, na sednici nacionalne internet obuke, kazao da će vlada sistematski predstaviti članke u ovom sporazumu o robi, uslugama, investicijama, pravilima o poreklu robe, carinskim olakšicama i drugim oblastima, s ciljem da pomogne lokalnim vladama, industrijskim udruženjima i kompanijama koje se bave izvozom da se upoznaju sa pravilima RCEP-a.

CMG podseća da je Regionalni trgovinski sporazum potpisan 15. novembra 2020.

Regionalno sveobuhvatno ekonomsko partnerstvo je i najveći blok slobodne trgovine na svetu, koji pokriva 2,27 milijardi ljudi ili skoro 30 odsto svetske populacije, sa ukupnim bruto domaćim proizvodom od 26 biliona dolara, odnosno oko 30 odsto globalnog BDP-a u 2019. godini, pokazali su podaci Ministarstva trgovine Kine.

Trenutno se sve zemlje potpisnice aktivno zalažu za što bržu primenu sporazuma.

Sporazum će stupiti na snagu i biti primenjena nakon ratifikacije od strane šest ekonomija ASEAN-a i tri zemlje koje nisu članice ASEAN-a, rekao je Vang Šouven, zamenik ministra trgovine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar