U trendu

SPORAZUM o saradnji PKS i Saveta slobodnih zona Dubaija

BEOGRAD – Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež danas je u Dubaiju potpisao SPORAZUM o razumevanju sa Savetom slobodnih zona ovog emirata kojim se privrednicima iz Srbije otvaraju vrata za poslovanje, ne samo na tržištu Ujedinjenih Arapskih Emirata, već i drugih zemalja Zaliva, Afrike i Indije.

Istovremeno, kompanije iz UAE Srbiju vide kao svoj poslovni centar u Jugoistočnoj Evropi, zainteresovane su za ulaganja u srpsku ekonomiju, navedeno je u novom, preciziranom saopštenju PKS.

Velika delegacija privrednika i predstavnika slobodnih zona Dubaija, kako se navodi, u Beograd će doputovati u aprilu naredne godine kako bi sa ovdašnjim kompanijama razgovarala o konkretnim poslovnim aranžmanima.

Dva meseca nakon otvaranja Kancelarije PKS u Dubaiju, dokumentom koji je danas potpisan sa Džumom Al Matrušijem, prvim čovekom Strateškog komiteta Saveta slobodnih zona Dubaija, PKS našim privrednicima obezbeđuje povlašćene uslove za poslovanje u 11 slobodnih zona Dubaija koje okuplja ovaj Savet.

„To podrazumeva ubrzane procedure za otvaranje kompanija, pribavljanje dozvola, carinske i inspekcijske dokumentacije, kao i mogućnost analize tržišta, finansiranja projekata i pronalaženje adekvatnih partnera za njihovu realizaciju. Ulaskom u slobodne zone Dubaija, o čemu već pregovaraju prve naše kompanije, srpskoj privredi otvara se mogućnost izlaska i na druga tržišta regiona, Afrike i Indije“, izjavio Čadež. Dvodnevnu posetu Emiratima, tokom koje će sutra potpisati i SPORAZUM o razumevanju sa Abu Dabi Ports kompanijom koja se bavi upravljanjem, razvojem i komercijalizacijom luka i slobodnih zona u Abu Dabiju, Čadež je počeo razgovorom sa Hamadom Mubarakom Buamimom, predsednikom Privredne komore Dubaija, koja je i podržala otvaranje Kancelarije PKS u prostorijama ove komore.

„Srbija je za nas poslovni centar Jugoistočne Evrope“, naglasio je Hamad Mubarak Buamim i najavio da će lično predvoditi veliku privrednu delegaciju Dubajia u aprilu naredne godine.

Mogućnosti za veću trgovinsku i investicionu saradnju i zajedničke projekte postoje u gotovo svim oblastima poslovanja od agrobiznisa, preko energetike i ekologije, odbrambene i avio industrije, građevinarstva, saobraćaja, turizma i zdravstva do informacionih tehnologija.

Privredne komore Srbije i Dubaija, zajedničkim aktivnostima i umrežavanjem privrednika doprineće da se taj potencijal u obostranom interesu poslovnih zajednica realizuje, ocenili su predsednici dve komore.

Predsednik Privredne Komore Srbije danas je u Dubaiju posetio i jednu od najvećih slobodnih zona u Emiratima, Dubai South, i sa rukovodstvom zone razgovarao o konkretnim mogućnostima za poslovanje kompanija iz Srbije.

Dubai South je inače veliki projekat koji je pokrenula tamošnja vlada sa namerom da podrži otvaranje kompanija, kako multinacionalnih korporacija, tako i malih i srednjih preduzeća iz svih segmenata poslovanja i kreira čak 500.000 radnih mesta, navode u PKS.

Ova slobodna zona, u kojoj posluje više od 5.000 kompanija biće domaćin Svetske izložbe World Expo 2020 čija je tema digitalizacija i na kojoj će se srpska privreda predstaviti na velikom nacionalnom štandu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.