U trendu

Sporazum PKS i Coca-Cole za ekonomsko osnaživanje žena

BEOGRAD – Privredna komora Srbije i kompanija Coca-Cola potpisali su danas Sporazum o saradnji u okviru novog programa podrške ženama koji je namenjen njihovom ekonomskog osnaživanju.

Sporazum, u okviru projekta “Budimo jednaki” koji je pokrenula kompanija Coca-Cola, potpisale su direktorka Sektora preduzetništva PKS Branislava Simanić i direktorka komunikacija i javnih poslova kompanije Coca-Cola Jelena Trninić.

Na potpisivanju sporazuma rečeno je da su u Srbiji žene i do 16 odsto manje plaćene za iste poslove od muškraca.

Simanić je rekla je da je jedan od fokusa Vlade Srbije upravo razvoj i unapređenje preduzetništva sa posebnim akcentom na žensko preduzetništvo za koje kaže da je snažan resurs novog zapošljavanja.

Navela je da je u PKS formirana sekcija za žensko preduzetništvo koja ima za cilj ekonomsko osnaživanje svih žena.

“Kroz rad ove sekcije žene imaju mogućnost da pokreću inicijative za izmene i dopune zakona, da daju predloge za unapređenje ambijenta poslovanja, a mi za njih organizujemo B2B sastanke, pomažemo ih da se umrežavaju i da izađu na strana tržišta i na sajmove”, rekla je Simanić.

Jedan od akcenata sekcije je, kaže, edukacija žena pa je tako najavila da će se u narednom period raditi na njihovoj edukaciju u cilju transformacije njihovog poslovanja, odnosno na digitalizaciji njIhovog poslovanja.

Simanić je najavila da je u plau organizovanje čitavog niza radionica i edukacija kako bi se poslovanje žena digitalizovalo i kako bi tako njihovi biznisi postali konkrurentni i održivi na duži rok.

Navela je čitav drugi niz aktivnosti koje sporovodi sekcija za žensko preduzetništvo u cilju njihovog osnaživanja i podizanja svesti ljudi u Srbiji o značaju ekonomskog osnaživanje žena.

Među tim projektima Simanić je pomenula projekat koji je PKS sprovodila u saradnji sa potpredsednikom Vlade Srbije Nebojšom Stefanovićem na ekonomskom osnaživanju žena iz Sigurne kuće kako bi one imale šanse da nakon izlaska iz Sigurne kuće započnu samostalni život.

Zavalila je kompaniji Coca-Cola i na potpisivanju sporazuma i na doniranju sredstava za unapređenje ženskog preduzetništva u Srbiji.

“Pozivam i druge kompanije da se priključe i da budu društveno odgovorne kako bismo svi zajedno kreirali jednako društvo, društvo bez razlika”, rekla je Simanić.

Trninić kaže da je PKS dugogodišnji partner kompanije Coca-Cola.

Navela je da je za tu kompaniju 8. mart, Međunarodni dan žena, mnogo više od poklona i cveća za dame, jer je ujedno prilika da na globalnom nivu podseti koliko je bitno da se borimo za ljudska prava, za ravnopravnost u svakom pogledu i za osnaživanje žena.

“Žene su u našoj kompaniji vrlo aktivno uključene u sve vodeće pozicije na globalnom nivou i potpuno su ravnopravne u kompaniji”, rekla je Trninić.

Navela je da kampanja “Budimi jednaki” treba da podigne svest javnosti da su žene manje plaćene od muškarce i da se maksimalno omogući dalje osnaživanje žena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.