U trendu

Sporazum PKS i Udruženja za upravljanje projektima

BEOGRAD – Privredna komora Srbije potpisala je Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji sa Udruženjem za upravljanje projektima – IPMA Srbija.

Sporazum su potpisali direktorka Sektora preduzetništva PKS Branislava Simanić i predsednik Udruženja za upravljanje projektima Vladimir Obradović.

Simanić je rekla da su PKS i Udruženje za upravljanje projektima prepoznali neophodnost unapređenja ženskog preduzetništva za koje kaže da je snažan resurs novog zapošljavanja.

„Upravo zato je u PKS formirana sekcija za žensko preduzetništvo koja ima za cilj ekonomsko jačanje svih žena u Srbiji“, kaže Simanić.

Kroz rad te sekcije, kako je objasnila Simanić, žene imaju mogućnost da pokreću inicijative za izmene i dopune zakona, da predlažu inicijative za unapređenje ambijenta poslovanja, a sekcija organizuje za njih B2B sastanke i pruža im pomoć prilikom izlaska na strana tržišta i nastupa na sajmovima.

„Ono što je jako bitno na čemu radimo, to je besplatna edukacija naših preduzentica na teme koje zajednički delegiramo“, rekla je Simanić.

U narednom periodu, kako je najavila, u planu je organizovanje čitavog niza digitalnih radionica kako bi preduzetnice unapredile svoje poslovanje.

Pohvalila je inicijativu Udruženja za upravljanje projektima i navela da će Sektor za preduzetništvo sa Udruženjem imati čitav niz projekata koji će se baviti unapređenjem ženskog preduzetništva i ekonomskim osnaživanjem preduzetnica u Srbiji.

Obradović je rekao da će Sporazum sa PKS otvoriti mnoga vrata zajedničke saradnje.

Naveo je da Udruženje kao reprezentativna asocijacija ili komora projektnih menadžera postoji u Srbiji već 34 godine i da u proteklih nekoliko godina posebnu pažnu i fokus stavlja na razvoj mladih i na razvoj žena.

U skladu sa tim je, kaže, formirana i posebna sekcija koja se bavi ženama u projektnom menadžmentu za koju navodi da je izazvala veliko interesovanje i da su već neke konkretne inicijative iz toga proizašle.

Izrazio je zadovoljstvo što je PKS zainteresovana da zajednički pokušaju u narednom periodu da daju doprinos na unapređenju položaja žena, pre svega u ekonomskom smislu.

„Iz ekonomskog položaja žena proizlaze sva druga prava ili ih je makar lakše ostvariti“, kaže Obradović.

Zahvalio je Simanić što je dala podršku incijativama Udruženja.

„Iskreno verujem da će u narednom periodu biti puno zajedničkih projekata na dobrobit privrede, boljeg upravljanja projektima i preduzetništva, uključujući i žensko preduzetništvo“, kaže Obradović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.