U trendu

Sporazum sa Nemackom o promociji energetske efikasnosti

BEOGRAD – Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović danas je sa predstavnicima Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) potpisala Sporazum o sprovođenju projekta “Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji”, čija je vrednost 1,5 miliona evra.

Ugovor su sa nemačke strane potpisali direktorka GIZ-a u Srbiji Daniela Funke i vođa projekta Til Barmaer, u prisustvu ambasadora Nemačke u Srbiji Tomasa Šiba.

Mihajlović je istakla dobru dugogodišnju saradnju sa Nemačkom na projektima u oblasti energetike, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije (OIE) čija je ukupna vrednost 1,5 milijarde evra.

„Zato je ovaj Sporazum za nas zajednička poruka da želimo da nastavimo da radimo, naročito kada je reč o zelenoj ekonomiji, zelenoj tranziciji, obnovljivim izvorime energije i o onom glavnom čime se bavi Ministartstvo a to je kako da omogućimmo građanima da postanu potrošači i proizvođači električne energije“, izjavila je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da se zato Ministarstvo potrudilo da daje subvencije građanima u visini od 50 procenata, kako bi mogli da postave solarne panele na kuće.

„Kako bismo kao zemlja u tom delu zelene energije napravii jedan iskorak i pokazali da je to potpuno moguće i da to ne da nas ne košta, nego nam donosi prednosti u odnosu na ono što smo u prethodnom periodu slušali da može da predstavlja problem“, ocenila je ministarka energetike.

Navela je da očekuje da će uskoro u gradovima u Srbiji videti na delu rezultate danas potpisanog sporazuma.

Šib je rekao da su Srbija i Ministarstvo dosta učinili na jačanju energetske efikasnosti, a pre svega na usvajanju novog zakona kojim su u energetiku uvedeni prozjumeri, što je ocenio kao jasan znak da je Srbija posvećena zelenoj tranziciji.

Šib je podsetio da je u oktobru prošle godine potpisano klimatsko partnerstvo Srbije i Nemačke.

“Cilj našeg partnerstva je da podržimo Srbiju u korišćenju OIE i u postizanju stabilnijeg i postepeno nezavisnijeg snabdevanja energijom. To nije bitno samo zbog čuvanja životne sredine, već je u današnje vreme od sustinske važnosti s obzirom na rat u Ukrajini i tim u vezi zaoštravanje energetske krize”, rekao je Šib.

Dodao je da je važnošt projekta koji je danas potpisan u tome da se građani Srbije uključe u energetsku tranziciju i da dobiju moguhnost da proizvedu sopstvenu solarnu energiju i predaju je mreži.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.