U trendu

Sporazum za Transbalkanski koridor od Obrenovca do B. Bašte

BEOGRAD – Srbija će izgradnjom Transbalkanskog koridora za prenos struje povezati region u oblasti energetike, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović na potpisivanju sporazuma sa EMS-om za izgradnju treće sekciju tog koridora, od Obrenovca do Bajine Bašte.

Istakla je da je izgradnja Transbalkanskog koridora strateški važna investicija ne samo za Srbiju, već da je i projekat od regionalnog i evropskog značaja.

„Ulaganje u prenosnu elektroenergetsku mrežu kroz projekat Transbalkanskog koridora ne samo što će poboljšati sigurnost i kvalitet napajanja u zapadnoj i centralnoj Srbiji, nego je važno i za povezivanje regiona u oblasti energetike. Vizija Srbije je da, kao što je već važna tranzitna ruta u transportu, bude i nezaobilazan energetski koridor, što će izgradnjom Transbalkanskog koridora i biti“, rekla je Mihajlović povodom potpisivanja Sporazuma o ustupanju finansijske pomoći i odgovornosti između Ministarstva rudarstva i energetike i EMS AD, sa direktorkom EMS-a Jelenom Matejić.

Potpisivanje sporazuma je jedan od koraka u realizaciji projekta treće sekcije Transbalkanskog koridora, od Obrenovca do Bajine Bašte, saopštilo je ministarstvo.

Ukupna dužina dalekovoda na ovoj sekciji je 109 kilometara, a vrednost investicije od 58,95 miliona evra, od čega 12,8 miliona evra čine bespovratna sredstva EU, koja ovim sporazumom Ministarstvo ustupa EMS-u.

Direktorka EMS-a Jelena Matejić rekla je da današnje potpisivanje Sporazuma o ustupanju finansijske pomoći i odgovornosti između MRE i EMS AD predstavlja korak u ostvarenju zacrtanog cilja – postizanju potpune energetske bezbednosti Srbije.

„Kao i u svim dosadašnjim poslovima, tako i u ovom, EMS AD postupa profesionalno i odgovorno i drži se zadatih rokova. Zato nam je drago da na ovom putu imamo podršku potpredsednice vlade i ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović, kao i celog ministarstva. Uvereni smo da ćemo zajedničkim zalaganjem i naporima, u zadatim rokovima, a na dobrobit građana i Republike Srbije, završiti ovaj značajan projekat”, navela je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.