U trendu

Sport i privreda jacaju saradnju u cilju promocije u svetu

BEOGRAD – Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i ministar sporta i omladine Vanja Udovičić potpisali su danas u Beogradu sporazum o saradnji u oblasti sporta i privrede, u cilju promocije potencijala Srbije na svetskom tržištu.

„Cilj ovog sporazuma je da ojačamo potencijal sporta i privrede Srbije, kao i njihovu promociju i inostranstvu. Nama je želja da uspešne sportske brendove povežemo sa srpskim privrednicima“, kazao je Čadež nakon potpisivanja sporazuma u PKS.

On je zahvalio ministru Udovičiću sto je pokazao otvorenost da doprinese unapređenju saradnje dva sektora.

Takođe, rekao je i da je ministar u proteklom vremenu omogućio mladima da rastu i razvijaju se u vrhunske sportiste, koji predstavljaju Srbiju svuda u svetu.

Čadež je istakao da komora i ministarstvo kroz zajedničku saradnju nastoje da pruže građanima Srbije podršku za ekonomski rast, kao i za prihvatanje inovativnih alata za unapređenje poslovanja.

Prema njegovim rečima, srpska privreda pokazala je ambicije da bude deo tima i uspeha koji ostvaruju naši sportisti na svetskim takmičenjima.

Čadež je naveo da se ovim soprazumom ostvaruje veza između sportskih saveza, klubova i komiteta sa privrednim udruženjima i kompanijama u vidu podrške, sopnzorstva i predstavljanja domaćih brendova i proizvoda na međunarodnoj sceni.

„Sportska takmičenja postala su platforma za prezentaciju nacionalnih imovina i proizvoda“, poručio je Čadež.

Čadež je posebno naglasio da se jedan deo sporazuma odnosi na IT industriju i oblast Sport Tek rešenja.

Najavio je da PKS otvara Hab za inovacije i integracije namenjen povezivanju IT sektora i tradicionalne industije, a, kako je rekao, posebna pažna biće posvećena Sport Tek-u.

Dodao je da sport i privreda u Srbiji treba da budu deo zajedničkog tima, koji će doprineti boljem pozicioniranju zemlje na svetskom tržištu.

Ministar sporta Udovičić izrazio je zadovoljstvo što je deo projekta od koga će koristi imati kako mladi sportisti, tako i svi građani zemlje.

Podsetio je da su ranijom saradnjom postignuti značajni rezultati, te istakao da će današnji ugovor pospešiti razvoj i promociju srpske privrede kroz, kako je rekao, jedan od najvećih srpskih brendova-sport.

„Ovaj ugovor omogućava da privreda i sport zajedničkom sinergijom mogu da ostvare još bolje rezultate. Omogućavamo ne samo našim nacionalnim savezima, već i klubovima da lakše stupe u kontakt sa privrednim subjektima, kao i da se privrednici pozicioniraju i prihvate deo slave i uspeha određenih sportskih organizacija“, kazao je Udovičić.

Istakao je da sport u svakoj zemlji mnogo doprinosi promociji turističkih potencijala i izrazio uverenje da će se saradnjom domaćeg sporta i privrede, i turizam u Srbiji podići na viši nivo.

Objasnio je da međunarodne sportske manifestacije koje se održavaju u našoj zemlji pružaju mogućnost za razvoj i hotelijera i privrede, ali i pružaju mogućnost sranim turistima da se upoznaju sa gostoprimstvom naših ljudi i tradicionalnim načinom prihvatanja svih stranih državljana.

Smatra da će se kroz ovaj mehanizam postaviti novi standardi u kojima će benefite imati kako sportski sistem, tako i privredni subekti u Srbiji.

Udovičić se zahvalio Privrednoj komori Srbije na bezrezervnoj podršci i stvaljanju sporta kao jenog od prioriteta za saradnju u svom delokrugu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.