U trendu

SR dobro mesto za investiranje, ispunjeno skoro 40% preporuka

BEOGRAD – Srbija je dobro mesto za investiranje i vidi se napredak u poboljšavanju poslovne klime, izjavio je danas izvršni direktor Saveta stranih investitora (FIC) Aleksandar Ljubić.

On je uoči današnjeg predstavljanja Bele knjige za 2021. godinu rekao Tanjugu da je 2019. godine naša zemlja dostigla nivo od 40 odsto ispunjenosti preporuka koje daju strani investitori okupljeni u FIC-u, a da je u prethodnih godinu dana realizovano nešto manje od 40 odsto prošlogodišnjih preporuka.

Dodao je da je to razumljivo pošto je država imala druge prioritete u vezi sa borbom sa pandemijom.

„Srbija je dobro mesto za ulaganje i mislimo da će biti i u narednim godinama. Važno je da poslovno okruženje bude predvidivo, jer će se onda podizati i životni standard građana, a koji jedino može dugoročno da se podigne kroz razvoj ekonomije“, naglasio je LJubić.

Kaže da je ove godine Bela knjiga obradila 54 teme i da ima više od 300 preporuka i podseća da je Bela knjiga za 2021. godinu 19. po redu.

„Kako se razvija privredno okruženju tako se razvija i Bela knjiga. Saradnja između FIC i vlade je odlična i imamo zajedničke savete koji prate sprovođenje preporuka iz Bele knjige“, naveo je Ljubić.

Naglasio je je Bela knjiga veoma važna za predstavnike vlasti, koja može na taj način da dobije informacije od stranih investitora „iz prve ruke“.

Ljubić je rekao da je FIC redefinisao svoje prioritete zbog pandemije i u prvi plan stavio digitalizaciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.