U trendu

SRB intenzivirala saradnju sa susedima za izgradnju naftovod

LONDON – Britanski portal oilprajs, specijalizovan za teme iz oblasti energetike, piše o intenziviranju saradnje Srbije sa susedima za izgradnju novih naftovoda usled neizvesnosti kako bi embargo Evropske unije na uvoz ruske nafte, koji uskoro stupai na snagu, mogao da utiče na našu zemlju.

Očekuje se da će za manje od dva meseca EU srezati oko 90 odsto svog uvoza nafte iz Rusije. Ta odluka je doneta još u maju u okviru paketa sankcija usvojenog kao odgovor na invaziju Moskve na Ukrajinu. Pošto se Srbija nije pridružila sankcijama, ova mera će verovatno uticati na njeno snabdevanje naftom, piše u tekstu pod naslovom „Hoće li novi naftovodi dopremati rusku naftu u Srbiju?“.

Prema podacima iz 2021. godine, Srbija proizvodi oko 20 odsto ukupnih domaćih potreba za naftom, a preostalih oko 80 odsto uvozi – uglavnom iz Iraka. Rusija je njen drugi najveći snabdevač, sa isporukama koje čine skoro jednu četvrtinu uvezene nafte u Srbiju.

Ruska nafta trenutno u Srbiju stiže preko Hrvatske kroz cevovod JANAF koji ide od jadranskog terminala Omišalj do rafinerije nafte u Pančevu. Međutim, isporuke će verovatno prestati jer će sav uvoz nafte preko mora u EU, uključujući Hrvatsku, biti zabranjen od 5. decembra.

Dok tankerima s ruskom naftom više neće biti dozvoljene isporuke u EU, ruska nafta će verovatno i dalje stizati u nekoliko evropskih zemalja preko Družbe – jedne od najvećih mreža naftovoda.

Očekuje se da će Nemačka i Poljska do kraja godine prestati da kupuju rusku naftu preko naftovoda, a Mađarska, Slovačka i Češka su dobile privremena izuzeća od zabrane uvoza putem naftovoda kako bi imale više vremena da smanje zavisnost od Rusije, navodi portal.

Srbija takođe zavisi od ruskih energetskih resursa. Zbog toga je zemlja nedavno intenzivirala energetsku saradnju sa Mađarskom. U junu su dve zemlje potpisale sporazum kojim je Srbiji obezbeđen dodatni prostor za skladištenje gasa u Mađarskoj. Ranije ovog meseca, Mađarska je takođe saopštila da je spremna da pruži pomoć Srbiji u snabdevanju gasom ako bude potrebno.

Nedavno su dve zemlje odlučile da svoju saradnju podignu na viši nivo. Mađarska i Srbija su se 10. oktobra dogovorile da izgrade novi deo naftovoda kojim bi se obezbedilo povezivanje Srbije s naftovodom Družba, dodaje se dalje.

Kao alternativna rešenja, Srbija razmatra izgradnju cevovoda koji bi prolazio kroz Severnu Makedoniju i išao do luke Drač u Albaniji.

Deonica cevovoda od Pančeva do Skoplja bila bi duga oko 400 kilometara, a bilo bi potrebno još 300 kilometara da se od Skoplja poveže sa Dračom. To bi bilo mnogo duže od cevovoda kroz Mađarsku, za koji se procenjuje da će biti dug 128 kilometara, ali bi omogućilo Srbiji dalju diversifikaciju snadbevanja naftnom, zaključuje se u tekstu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar