U trendu

SRB: Podnete prekršajne prijave protiv Fejsbuka i Gugla

BEOGRAD – Share Fondacija je saopštila danas da je podnela prekršajne prijave Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti protiv Fejsbuka i Gugla zbog nepoštovanja obaveze da imenuju predstavnike u Srbiji za pitanja zaštite podataka o ličnosti.

U maju ove godine, pre početka primene novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti Share Fondacija je poslala pisma na adrese 20 svetskih kompanija i pozvala ih da imenuju predstavnike u Srbiji, u skladu sa novim zakonskim obavezama, navodi se u saopštenju.

Imenovanje predstavnika ovih kompanija, napominje se dalje, nije formalnost, već pitanje od suštinskog značaja za ostvarenje prava građana Srbije propisanih zakonom.

U trenutnim okolnostima, kompanije kao što su Gugl i Fejsbuk posmatraju Srbiju kao zemlju „trećeg sveta“, navodi Share Fondacija i dodaje da one prepoznaju Srbiju kao relevantno tržište, te nude svoje usluge našim građanima i prate njihove aktivnosti.

„U toku poslovanja, ove kompanije obrađuju veliki broj podataka građana Srbije i na tome ostvaruju ogroman profit. S druge strane, građanima su novim zakonom garantovana brojna prava u odnosu na ovakvu obradu, ali se trenutno čini da bi ostvarivanje tih prava bilo suočeno sa brojnim poteškoćama“, piše u saopštenju.

Između ostalog, ove kompanije ne obezbeđuju jasne kontaktne tačke kojima se naši građani mogu obratiti – na raspolaganju su im uglavnom formulari za prijavu koji su na stranom jeziku, konstatuje ova Fondacija.

„Naše iskustvo je pokazalo da takvi formulari nisu adekvatni jer zahtevaju od građana Srbije napredno znanje stranog jezika, ali i zbog toga što ovu vrstu komunikacije najčešće vrše programi koji šalju generičke automatizovane odgovore“.

Iako novčane kazne po domaćem Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti koje može da izrekne Poverenik, u ovom slučaju u iznosu od 100.000 dinara, svakako ne bi imale velike posledice po budžete ovih gigantskih kompanija, smatramo da bi pokazale da nadležni organi Srbije nameravaju da zaštite naše građane te da ove kompanije ne posluju u skladu sa domaćim propisima, navodi se u saopštenju Share Fondacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.