U trendu

SRB u povoljnoj poziciji sa finansiranjem na početku 2020.

BEOGRAD – Srbija je u povoljnoj poziciji kada je reč o finansiranju na početku godine, što se vidi na osnovu rezervi koje se nalaze na solidnom nivou od 9,5 odsto bruto domaćeg prozivoda (BDP), ocenjuju analitičari austrijske Erste grupe u novoj fleš analizi srpske ekonomije.

„Zahvaljujući ponovnom otvaranju postojeće evroobveznice sa dospećem 2029. i prikupljanju dodatnih 550 miliona evra u novembru 2019. godine, najveći deo predstojećeg iznosa od 1,5 milijarde dolara za otkup u februaru već je otkupljen, i preostalo je da se pokrije samo 210 miliona dolara“, ističe se u analizi.

Slično kao i prošle godine, kalendar Ministarstva finansija, kako se dodaje, ukazuje na prilično intenzivne aktivnosti u prvom kvartalu.

„Uprkos činjenici da u prvom kvartalu dospevaju hartije u dinarima i evrima vredne 333 miliona evra, iznos planiranih emisija je 2,5 puta veći, s tim da je plan da skoro dve trećine emisije budu hartije denominovane u dinarima, što potvrđuje posvećenost Ministarstva dinarizaciji“, konstatuju finansijski eksperti Erste grupe.

Povodom infromacije da Srbija, nakon uspešnog izlaska na međunarodno tržište duga 2019. godine gde je prikupila 1,55 milijardi evra, razmatra još jednu emisiju evroobveznice ove godine u vrednosti do dve milijarde evra, u Ersteu procenjuju da će, zbog predstojećih parlamentarnih izbora, to biti realizovano tek u drugoj polovini 2020.

„Pored toga, ukoliko uslovi finansiranja na međunarodnim tržištima ostanu povoljni, ne bismo se iznenadili ukoliko bi Vlada odložila emisiju evroobveznica za kraj ove ili početak sledeće godine, nakon nove procene rejtinga zemlje, pošto se radi na dostizanju investicionog rejtinga“, navode analitičari ove banke.

Investicioni rejting zemlje bi, naglašavaju, stvorio mogućnost za uključivanje nove grupe investitora, koji isključivo ulažu u dugove zemalja sa investicionim rejtingom.

„Posledično, to bi podrazumevalo i veće poverenje pri ulaganju u Srbiju, niže i stabilnije nivoe prinosa, veću likvidnost koja prati instrumente za ulaganje, uži spred pri određivanju cena, kao i nova dugoročnija izdanja instrumenata državnog duga“.

U analizi se takođe ocenjuje da je Narodna banka Srbije sada u dobroj poziciji.

Iz Erstea podsećaju da je NBS, uzimajući u obzir postepene ali konstantne pritiske u pravcu aprecijacije dinara, nisku inflaciju i stabilna makroekonomska kretanja, tri puta smanjila referentnu stopu prošle godine, na 2,25 odsto, i dodaju da ne očekuju da će ključna kamata biti promenjena u prvom kvartalu 2020, ali da vide prostor za njeno dodatno smanjenje u nastavku godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.