U trendu

Srbija 1. januara uvodi elektronsku građevinsku dozvolu

U Srbiji je u 2015. izdato skoro 50 odsto više građevinskih dozvola nego u odnosu na prosek prethodnih sedam godina, a od 1. januara naredne godine biće uvedena i elektronska građevinska dozvola, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Cilj je da region zapadnog Balkana učinimo zajedno konkurentnijim tako što ćemo stvoriti dobar ambijent za investiranje, poručila je Mihajlović na otvaranju Međunarodnog foruma o reformi sistema izdavanja građevinskih dozvola „Građevinske dozvole za konkurentniji region“.

Ona je podsetila da je Srbija krajem prošle godine usvojila izmene Zakona o planiranju i izgradnji i da je na primer u julu 2015. izdato 1.028 građevinskih dozvola što je za 35 odsto više nego u julu 2014.

„Započeli smo reformu izdavanja građevinskih dozvola i pokazali da je moguće izdati dozvolu za svega pet dana, kao što je to slučaj u Beogradu“, istakla je Mihajlović i dodala da se ranije u Srbiji čekalo i po nekoliko godina na građevinske dozvole.

Ranije su investitori, kako je kazala, „obijali pragove“ i išli od jedne do druge institucije i javnih preduzeća kako bi dobili razne saglasnosti za izdavanje građevinske dozvole.

Mihajlović je poručila da Srbija ima strategiju da bude konkurentna, ali i da učini region zapadnog Balkana konkurentnijim tako što će smanjiti birokratske prepreke, korupciju i poboljšati ambijent za investiranje.

Ministarka je najavila da je sledeći korak uvođenje elektronske građevinske dozvole koja će od 1. januara 2016. moći „samo jednim klikom“ da se dobije.

Ona je podsetila da je usvojen i Zakon o konverziji zemljišta, da će biti usvojen Zakon o ozakonjenju objekata, Zakon o komunalnim delatnostima i ostali.

Male promene mogu da budu podstrek velikim promenama, poručila je Mihajlović učesnicima foruma.

Na forumu učestvuju ministri iz zemalja regiona zaduženi za građevinarstvo i urbanizam.

Forum „Građevinske dozvole za konkurentniji region“, koji se održava u Palati Srbija, organizuju Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, NALED, GIZ Otvoreni regionalni fond za modernizaciju opštinskih usluga, koji finansiraju Vlade Nemačke i Švajcarske i USAID Projekat za bolje uslove poslovanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar