U trendu

Srbija, Albanija i Severna Makedonija stvaraju jedinstveno tržište rada (FOTO/VIDEO)

Privreda i gradjani Srbije, Albanije i Severne Makedonije uskoro će moći da lakše trguju, putuju, zapošljavaju deficitarne kadrove i brže se ekonomski integrišu u okviru inicijative Otvoreni Balkan koju su pokrenuli lideri te tri zemlje.

Inicijativa Otvoreni Balkan, ranije nazvana Mini Šengen, nije zamena za evrointegracije, iako je taj proces poslednjih godina veoma usporen, a pokrenuli su je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev.

Na samitu trojice lidera u Tirani potpisano je šest trilateralnih i bilateralnih sporazuma čija primena treba da unapredi poslovanje u regionu i ubrza protok ljudi, kapitala, usluga, robe.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaze da je inicijativa Otvoreni Balkan način da dršave potpisnice na bolji način urede zajedničku budućnost.

„Ovde nije reč ni o velikoj Srbiji, ni o velikoj Albaniji, i ni ne znam kakvoj Makedoniji. Ovde je reč o tome da se ne izgubimo u raspravama izmedju prošlosti i sadašnjosti a da nam nestane budućnost. Ovde je reč o tome kako možemo da uredimo našu zajedndičku budućnost na neuporedivo bolji način, kako možemo da živimo i radimo zajedno, kako da naši poljoprivrednici, industrijski proizvodjači i svi obični gradjani mogu da žive neuporedivo bolje u budućnosti. Da ukidamo takse, možda jednog dana napravimo i carinsku uniju, da izbrišemo granice izmedju nas, da naša preduzeća mogu da rade bolje, da rade više, da možemo da privlačimo više investitora u različitim oblastima“, rekao je Vučić.

U skladu sa potpisanim sporazumima u naredna tri meseca zaživeće zajedničko tržište rada Srbije, Albanije i Severne Makedonije i jedinstvena radna dozvola.

Usaglašeni su fitosanitarni, veterinarski i drugih sertifikati u oblasti poljoprivrede čime će se smanjiti troškovi poslovanja izmedju te tri zemlje i unaprediti konkurentnost kompanija.

Za razliku od ranijeg perioda kada je sa jedne strane 24 sata radila fitosanitarna inspekcija, a sa druge strane nije, usaglašavanjem serfikata su sve procedure usklađene, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

„Svi rade 24 sata sedam dana u nedelji. Sve laboratorijske analize su uskladjene, ono što se uzorkuje u Skoplju to važi i u Beogradu i u Elbasanu, bilo gde drugde“, naglasio je Nedimović.

Pokretači inicijative Otvoreni Balkan ne propuštaju priliku da pozovu Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo da joj se priključe, ali za sada nema pozitivnog odgovora.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar