U trendu

Srbija će imati veliki hemijski kompleks i Luku Prahovo

KLADOVO – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da će Srbija izgraditi veliki hemijski park u Prahovu i pokrenuti Luku Prahovo.

Vučić je rekao da će se za dva do tri meseca znati nešto više o pokretanju hemijskog parka u Prahovu i dolasku prvih investitora.

Poručio je da država neće odustati od tog projekta koji je, kako je rekao, „sine kva non“ za opstanak istoka Srbije.

„Ne mogu da kažem sa sigurnošću kada će to biti, neću da obećam, ali imaćete informaciju za dva do tri meseca. Moramo da imamo veliki hemijski kompleks i Luku Prahovo“, rekao je Vučić u Kladovu odgovarajući na pitanje novinara o pokretanju

Vučić je istakao i da je istok Srbije biser, a da se o njemu najmanje govori, kao i da je deo populacije odlazio trbuhom za kruhom, jer nisu imali posla.

„Moramo da im pomognemo u kreiranju posla“,
ukazao je predsednik navodeći da će se to rešavati kao što se rešavao borski rudnik, gde sada svi znaju da imaju budućnost i da će živeti bolje, gde im i imovina vredi više.

On je napomenuo da se povodom hemijskog parka rade analize da bi se pronašle kompanije koje bi došle dugoročno, a to bi uticalo i na ljude da se vrate u zemlju.

Ističe da kada prosečna plata dostigne 900, 1.000 evra ljudi će krenuti da se vraćaju u zemlju što je pokazalo estonsko i litvansko iskustvo, a da je cilj da to dostignemo 2026. godine.

Napominje i da se u prethodnih 50 godina nije ulagalo kao do sada u istok Srbije, dodajući da se to čini, jer ne mogu svi u Beograd, kao i da Srbija ne sme da bude samo Beograd.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.