U trendu

Srbija da bude tranzitna ruta za sve snabdevače gasom

BEOGRAD – Srbija želi da omogući da kroz njenu teritoriju prolazi gas iz različitih država, kao i da se interkonektorima poveže sa svim susednim državama u regionu kako bi i u energetici postala tranzitna ruta, kao što je već u saobraćaju, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

“Za sada, dobra vest za Srbiju je da ima dva puta za dotok gasa, bez obzira na to što se na tim putevima nalazi jedan snabdevač. Dobro je da imamo dva puta, budući da često postoji problem tranzita gasa preko Ukrajine, koji će se nastaviti. Ono što je jako važno jeste da pokušamo da diverzifikujemo i snabdevače, jer to daje mogućnost da cena gasa, pre svega za stanovništvo, ali i za privredu bude niža nego što je danas. Podsetiću samo da je cena prirodnog gasa za privredu najviša u Evropi u Srbiji”, rekla je Mihajlovićeva u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RFE).

Kako je saopštilo njeno Ministarstvo, ona je govoreći o gasovodu Balkanski tok, istakla da je važno da se završe sve kompresorske stanice, kako bi pritisak u cevima bio dovoljan da gas stigne tamo gde je to potrebno.

“Očekujem da to bude u ovoj godini. Isto tako očekujem da se sa Agencijom za energetiku radi na tome da se napravi prostor da kroz taj gasovod može doći i drugi gas”, rekla je Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima, gasna interkonekcija sa Bugarskom daje mogućnost da gas dođe do Srbije i od drugih snabdevača, a tender za izbor izvođača na tom projektu očekuje se krajem januara.

“Time dobijamo mogućnost da kroz taj gasovod dolazi i gas nekih drugih snabdevača, kako gas iz Azerbejdžana, tako i jedan potpuno novi gasovod o kojem se priča već nekoliko godina, Istočnomediteranski gasovod koji dolazi iz Izraela, i preko Kipra, Krita, Peloponeza, Atine, Soluna i Sofije bi mogao do stigne do Niša“, najavila je ministarka Mihajlović.

Dodalaje da bi Niš trebalo da bude centar od kojeg se može praviti gasovod ka Prištini, ka Crnoj Gori, kao što se od Vranja može praviti ka Severnoj Makedoniji.

„To je ono što stoji pred nama i nema razloga da se ne priključimo takvom jednom gasovodu”, rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade je istakla da Srbija treba da bude tranzitna ruta u energetici kao što je to već u domenu saobraćaja.

“Naša pozicija je takva da niti smo veliki, niti smo bogati, ali se graničimo s velikim brojem država i to bi trebalo da iskoristimo tako što ćemo graditi interkonektore i dozvoliti da se ovde otvori tržište prirodnog gasa. Otvaranje tržišta gasa znači da, pored trgovaca koji će dolaziti možemo da imamo i druge dobavljače, a nadalje i nižu cenu gasa za krajnjeg potrošača”, istakla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da treba napraviti prostor za sve snabedevače, uključujući i tečni naftni gas koji će dolaziti brodovima.

Ministarka energetike je zaključila da Srbija hoće da se brže gasifikuje i da gradi gasne elektrane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar