Srbija dobila drugi pravac snabdevanja gasom (VIDEO)

U Srbiju je 1. januara 2021. godine za komercijalnu potrošnju iz Rusije stigao gas gasovodom Balkanski tok, koji je nastavak Turskog toka. Time je realizovan drugi deo energetskog sporazuma Srbije sa Rusijom, prilikom prodaje Gaspromu Naftne industrije Srbije (NIS).

Deonica gasovoda kroz Srbiju duga je 403 kilometra, a gasovod prolazi ispod Crnog mora, zatim kopnenim delom jedan krak ide ka Turskoj a drugi ka Bugarskoj, ulazi u Srbiju kod Zaječara, a izlazi iz Srbije u Madjarsku kod Horgoša.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić o gasovodu kaže:

„Ono sto je najvažnije, ovim gasom, obezbedjivanjem energetske sigurnosti u buducnosti, dobijamo mogućnost i priliku da još snažnije privučemo investitore. Nama predstoji još mnogo posla ali ovo je nešto što nam garantuje i izvesniju i sugurniju budućnost“, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kapacitet celog gasovoda Turski tok je 31,5 milijardi kubnih metara godišnje, a izlazni kapacitet u Srbiju je 12,7 milijardi kubnih metara godišnje.

Dušan Bajatović, direktor Srbijagasa govori o buducim planovima:

„Radićemo i na projektu interkonekcije Niš, Dimitrovgrad, Sofija ali ćemo sigurno raditi na planu izgradnje gasovoda Beograd – Banjaluka. Otvoriće nam se i Horgos , što znači da smo radili po svim evropskim principima. Preko Horgoša ćemo imati pristup Baumgartenu (gasnom čvorištu u Austriji) i verovatno Severnom toku 1 i 2.“

Srbija je povećala sigurnost snabdevanja gasom jer ga sada dobija iz dva pravca, sa severa preko Ukrajine i juga Turskim tokom“, rekao je Predsednik Skupštine Udruženja za gas Vojislav Vuletić i dodao da bi moglo, nakon izgradnje mreže, da se gasifikuje još 300.000 domaćinstava.

Prilog Kineske medijske grupe(CMG).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.