U trendu

Srbija dobro koristi ekonomske prilike koje je stvorila kriza

BEOGRAD – Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je danas na 22. Beogradskom ekonomskom forumu da je promena svetske ekonomije uslovljena energetskom krizom, sukobom u Ukrajini i drugim globalnim potresima prilika za Srbiju da se uklopi u novi način organizacije svetskog tržišta.

On je rekao da je zbog krize došlo do inflacije i otežanog finansiranja kompanija, ali da su se sa druge strane pojavile prilike za novi način poslovanja koje Srbija može da iskoristi.

„Menja se nakadašnje jedinstvo globalne privrede i sada vidimo podelu na neke oblasti kao što su Kina, SAD i druge, i tu vidite da se lanci snabdevanja postavljaju bliže sedištu kompanija, što nama otvara mogućnosti.

U Evropi kompanije pokušavaju da restrukturiraju lance dobavljača, što je za nas prilika, a sa druge strane mora da se ulaže u nove načine proizvodnje što je još jedna dobra prilika koju je Srbija prošle godine dobro isrkoristila, jer je imala rekordni izvoz softvera od 2,4 do 2,6 milijardi evra”, rekao je Čadež.

Naglasio je da je prilika za Srbiju i to što se prelazi na proizvodnju baterija i električnih vozila i naveo da Kina investira milijarde evra u izgradnju takvih fabrika u Mađarskoj i Poljskoj, a da neke od tih kompanija pregovaraju i sa Srbijom.

Čadež je istakao da je dokaz da se Srbija dobro uklopila u ekonomske prilike koje je otvorila kiza to što ćemo ove godine imati blizu četiri milijarde eva direktnih stranih investicija i rekordni rast BDP-a.

Govoreći o regionalnom samitu u Tirani koji je u toku, Čadež je rekao da je Otvoreni Balkan mogući način da se inovira pristup pitanju pridruživanju zemalja Zapadnog Balkana EU kroz ekonomske integracije i zajedničko tržište.

“Treba nam način da nas brže približi zajedničkom tržištu i zbog kompanija iz EU koje imam ovde ozbiljne pogone”, rekao je Čadež.

On je istakao da je najveći prostor na sajmu u Tirani zakupile srpske kompanije koje su napravile dosta ugovora , što pokazuje da postoji ekonomska dinamika između zemalja u regionu.

Predsednik PKS-a je rekao da u poslednjih godinu i po dana ima dosta investicija u regionu iz SAD pretežno u energetskom sektoru, poput povezivanja regiona gasovodom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.