U trendu

Srbija i BiH napravili korak ka većoj plovnosti reke Save

BEOGRAD – Vlada Srbije i Savet ministara BiH potpisali su danas sporazum koji je korak ka stvaranju uslova za veću plovnost reke Save na kritičnoj deonici kod ušća Drine tu reku.

Sporazum o stvaranju uslova za hidrotehničke i bagerske radove na tom rečnom ušću potpisali su u Vladi Srbije ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović i ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović.

Projekat je finansiran u pomoć Evropske investicione banke i Evropske komisije koje su obezbedile bespovratna sredstva za projektnu dokumentaciju, a obezbediće sredstva za investicije u radove.

„Ukupna vrednost projekta iznosi devet miliona evra. Kada ga realizujemo omogućićemo mnogo brži i efikasniji saobraćaj na Savi što značajno doprinosi ne samo ekonomijama Srbije i BiH, već i Hrvatske“, rekao je ministar Momirović.

Do 90-tih godina prošlog veka na Savi se godišnje prevozilo četiri miliona tona robe, posle je to palo na ispod pola miliona tona.

„Sada je to 1,2 miliona tona godišnje zahvaljujući aktivnostima Vlade Srbije i Ministarstva na kritičnim tačkama“, rekao je on.

Dodao je da je to otvorilo novu perspektivu kargo saobraćaja na Savi, te da se polako ulazi u nove investicije u proširenje luke Sremska Mitrovica, dok se u BiH investira u luku Brčko.

„Ostaje nam da rešimo pitanje ušća Drine u Savu, što je ozbiljan problem zbog velikih nanosa koji tu ulaze u Savu“, rekao je on.

Momirović je poručio da je Srbija posvećena investicijama i podršci braći u BiH, pre svega u Republici Srpskoj.

„Posvećeni smo da izgradimo auto-put Beograd-Sarajevo. Drago mi je da će u narednim danima započeti radovi na delu od Bijeljine ka Savi koje je Vlada Srbije na inicijativu predsednika Srbije pomogla i podržala sa oko 100 miliona evra“, rekao je on.

Dodao je da se puno investira i u mostove koji spajaju dve države i jedan narod, te da će to biti nastavljeno.

„Mi smo više nego spremni i voljni da krenemo sa radovima na Aerodromu Trebinje, što je od velikog značaja za Srbiju i BiH, kao i srpski, bošnjački i hrvatski narod. Nadam se da će u budućnosti biti više razumevanja u institucijama BiH kako bi zajednički započeli projekat“, istakao je Momirović.

Ministar je poručio da Srbija ostaje posvećena investicijama u BiH.

„Ostajemo posvećeni radu na integrisanju naših ekonomija, i od toga nećemo odustati jer nam je budućnost zajednička“, poručio je on.

Govoreći o predmetu sporazuma ministar Mitrović je rekao da je projekat izuzetno značajan za uređenje plovnog puta Save u delu na početku BiH odnosno Republike Srpske.

On je podsetio na ranije potpisane sporazume sa Srbijom za čiju realizaciju ne postoji razumevanje u Savetu ministara BiH od strane bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Mitrović je rekao da za izgranju istočne gasne konekciju Srbije i Srpske podršku nisu dali predstavnici hrvatskog naroda,

Podsetio je da je Srbija obezbedila sredstva za Aerodrom Trebinje, a članovi Predsedništva BiH Komšić i Džaferović tu tačku ne žele da stave na dnevni red

„Da budemo iskreni sve ono što Srbija ulaže na nivou BiH, bošnjački ili hrvatski predstavnici žele da blokiraju. Mi smo okrenuti prema Srbiji. Srbija je u prethodnom periodu pokazala da vodi računa o narodu preko Drine, o svojim Srbima“, rekao je on.

Kao bitnu poslednju bitnu podršku iz Srbije izdvojio je obezbeđivanje pomoći od 100 miliona evra za izgradnju auto-puta Beograd-Banja Luka.

„Nadam se da će i u narednom periodu Dodik i Vučić, koji je uvek bio u službi srpskog naroda preko Drine, nastaviti saradnju i da ćemo u budućem periodu imati projekata i podršku pre svega Vučića i Vlade Srbije“, poručio je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.