U trendu

Srbija i Ceška jačaju saradnju u inovacijama i robotici

BEOGRAD – Memorandum o razumevanju u oblasti inovacija, veštačke inteligencije i robotike između Srbije i Češcke potpisali su danas u Beogradu ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i zamenik premijera i ministar industrije i trgovine Češke Republike Karel Havliček.

Memorandumom biće omogućena bliža saradnja istraživača, naučnika, startap kompanija i akademske zajednice Srbije i Češke u oblasti inovacija, navodi se u saopštenju.

Predviđeno da Srbija i Češka intenzivno sarađuju u oblasti digitalizacije industrije i razvoja rešenja u oblasti veštačke inteligencije i robotike, navodi se u saopštenju i dodaje da je planirano i stvaranje ambijenta za primenu i razvoj IT i inovacionih tehnologija radi unapređenja stanja u industriji Srbije i Češke.

Memorandum će obezbediti da Srbija i Češka ostvare čvršću saradnju u oblasti digitalizacije urbanih sredina kroz projekte „Pametni grad“ i „Održivi grad“, sa ciljem modernizacije gradskih sredina i bezbednog i olakšanog života njihovih građana, saopšeno je.

„Srbija i Češka su spremne da u budućnosti zajedno rade na razvoju politika u oblasti inovacija, veštačke inteligencije i robotike“, izjavio je ministar Popović, nakon svečanog potpisivanja Memoranduma i dodao da i Srbija teži odlično rezultatu Češke koja ima sedam odsto inženjera u ukupnom broju zaposlenih.

On je istakao da Češka predstavlja jednog od važnih partnera Srbije u primeni inovacija i digitalizaciji industrije.

Ministar industrije i trgovine Češke Karel Havliček istakao je da je ova zemlja spremna da svoja iskustva u oblasti inovacija i veštačke inteligencije podeli sa Srbijom i izrazio očekivanja da će strategije koje je Češka donela u oblasti inovacija i veštačke inteligencije biti korisne i za našu zemlju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.