U trendu

Srbija i IFC sarađuju na razvoju luka i infastrukture

BEOGRAD – Zahvaljujući danas potpisanom sporazumu Međunarodna finansijska korporacija (IFC) sarađivaće sa Ministarstvom građevinarstva u izradi kvalitetne dokumentacije za javno-privatno partnerstvo u infrastrukturnim projektima, a IFC će snositi i 80 procenata troškova tog posla.

Sporazum o saradnji na pripremi projekata javno-privatnog partnerstva (JPP) u oblasti infrastrukture potpisali su ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i regionalni menadžer za centralnu i jugoistočnu Evropu IFC-a Ari Nain.

Momirović je rekao da se Sporazumom postavljaju temelji za puno iskorišćavanje svih transportnih kapaciteta koje treba da usledi i pozicioniranje Srbije kao važno saobraćajnog čvorišta.

„Za ispunjenje tog cilja moramo da realizujemo važne projekte razvoja rečnog i vazdušnog saobracahaja. Upravo za realizaciju tih projekata potpisivanje Sporazuma je od ogromnog značaja“, rekao je on.

Ocenio je da je Aerodrom Nikola Tesla koji ima dobre rezultate uprkos pandemiji primer dobre koncesije, i podsetio da je u Srbiji zakonom propisano da se luke razvijaju dodelom lučkih koncesija.

Momirović je rekao da će u dolazećem periodu biti razmotren razvoj intermodalnih terminala po modelu javno-privatnog partnerstva, i koncesija.

„Naša zemlja će u saradnji sa IFC-om dobijati najkvalitetniju koncesionu dokumentaciju za sprovođenje projekata JPP, pri čemu će 80 posto troškova dokumentacije snositi IFC. Prva dva projekta, primenom ovog sporazuma, su luke u Prahovu i Bogojevu“, rekao je Momirović.

Dodao je da će Srbija istovremeno IFC dobiti kao koncesionog savetnika sa svetskim renomeom što će dodatno privući velike svetske kompanije u koncesione postupke.

Momirović je danas rekao i da Srbija polako ulazi u završnu fazu izgradnje osnovne saobraćajne infrastrukture.

Dodao je da se izgradnjom 10 auto-puteva i brzih saobraćajnica Srbija povezuje sa čitavim regionom i EU, ali se i sama premrežuje i efikasno povezuje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.