U trendu

Srbija i SAD partneri u energetskoj tranziciji

BEOGRAD – Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za energetsku diplomatiju Kurtom Donelijem o saradnji dveju država u oblasti energetike, projektima i planovima u rudarskom sektoru, strateškim okvirima za razvoj i gasnoj diversifikaciji.
„Energetska tranzicija je veliki izazov za sve, a iako smo mala zemlja, želimo da budemo partneri. Ponosni smo zbog novih zakonskih okvira koje imamo, a koji su u skladu sa EU standardima, naročito u delu zaštite životne sredine“, rekla je ministarka i naglasila da će Srbija do kraja godine imati i strategiju za razvoj energetike do 2040. sa vizijom do 2050. godine i plan za klimu i energetiku.

Dodala je da smo istovremeno svesni da je energetska bezbednost važna i na regionalnom nivou s obzorim na geostrateški položaj Srbije.
Razvoj energetike, kako je navela, počiva na četiri stuba, a zakoni koji su doneti su osnova.
„Drugi stub je energetska efikasnost koju moramo da podignemo kako bismo smanjili potrošnju, jer sada trošimo 40 odsto više od proseka u zemljama EU. Treći stub se tiče povećanja kapaciteta koji koriste obnovljive izvore za proizvodnju energije i načina kako da do 2050. godine budemo karbonski neutralna zemlja“, rekla je ona.

Dodala je da je četvrti stub je rudarstvo, odnosno jadarit i bakar, te najavila da će na jesen početi da radi rudnik Čukaru Peki i da će Srbija biti drugi proizvođač bakra u Evropi.

„Svi stubovi su pođednako važni, a cilj i naša vizija je da sve bude održivo, i smanji negativan uticaj na životnu sredinu. Investicioni plan u oblasti energetike i rudarstva obuhvata projekte vredne 17 milijardi evra. Srbija je otvorena za investitore iz SAD, jer želimo najbolje svetske kompanije“, rekla je potpredsednica Vlade.
Ministarka je rekla i da je diversifikacija dobavljača gasa naredni korak u snabdevanju ovim energentom i da je Srbija zainteresovana i za južni gasni koridor, kao i za budući istočno-mediteranski gasovod.
Doneli je rekao da je nova administracija SAD visoko postavila energetiku i borbu sa klimatskim promenama, kao i Srbija može da računa na pomoć SAD u procesu energetske tranzicije.
„Iako smo na početku vreme je da imamo konkretne planove kako da dođemo do zajedničkog cilja. Naši stručnjaci rade na tome i želimo da sve analize, nova saznanja podelimo sa vama i pružimo svu tehničku pomoć. Najvažnije je da istovremeno brinemo i o ljudima, njihovim poslovima, da povećamo ekonomske aktivnosti i da poboljšamo kvalitet života“, rekao je Doneli.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.