U trendu

Srbija i SAD pripremaju strateške sporazume o energetici

PANČEVO – Srbija i SAD pripremaju strateške sporazume o energetici koji će stvoriti uslove za više ulaganja, poručili su danas u Pančeva ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil.

Mihajlović je istakla da su Srbiji potrebne investicije u ovom sektoru i da su američke kompanije zainteresovane za to.
Kao najkrupniji projekat istakla je izgradnju reverzibilne hidroelektrane Đerdap 3.

Ona bi trebalo da bude hibridna sa solarnim i kapacitetima na vetar, što je, istakla je Mihajlović, bitno za balansiranje sistema.

„Radimo na usaglašavanju strateškog sporazuma kako bi u budućnosti gradili nove energetske objekte i uvodili nove tehnologije“, rekla je ministarka.

Hil je istakao da Sjedinjene Američke Države žele strateški pristup i da su blizu sporazuma sa Srbijom.

Naveo je da su SAD veoma zainteresovane za obnovljive izvore energije (OIE) i nove tehnologije za proizvodnju energije.

On je istakao da su SAD uvek tu da pomognu Srbiji u rešavanju energetskih problema i založio se da energija bude odvojena od politike.
Mihajlović je u odgovoru na pitanja novinara rekla da su Srbiji potrebne kako državne, tako i privatne investicije u energetski sektor.

Dodala je da se pored ostalih razmišlja i o modularnim nuklearnim elektranama.

Na pitanje koje rešenje u energetici savetuje Srbiji, Hil je rekao da će prirodni gas još dugo godina biti sa nama, te da je, iako je sada skup, dobro gorivo.

Srbiji je savetovao da se osloni na više gasovoda, jer, kako je rekao, u budućnosti samo jedan izvor energije i samo jedna tehnologija neće biti dominantne.

Tokom posete Pančevu, Mihajlović i Hil su obišli Opstu bolnicu Pančevo i toplanu u naselju Kotež, gde su zahvaljujući zejedničkom radu sa USAID-om uspešno sprovedeni projekti energetske efikasnosti oko tople vode u bolnici i solarnih panela koji zagrevaju toplu vodu za građane.

Mihajlović je ocenila da je u smislu energetske bezbednosti bitno povezivanje gasovoda sa Hrvatskom i Severnom Makedonijom kao i razgovori oko terminala za utečnjeni gas sa Albanijom.
Istakla da je najveći donator Srbiji od 2001. godine upravo SAD, te da se trenutno sa USAID-om realizuju projekti u vrednosti preko 80 miliona evra.
Navela je da Ministarstvo rudarstva i energetike za Pančevo i još nekoliko lokalnih samouprava vodi projekte vredne preko 40 miliona evra koji su usmereni u iskorišćenje geotermalne i energije otpadnih voda.
Takođe i da će se gledati da Pančevo dobije podršku za projekat izgradnje solarnog polja sa skladištem energije što bi povećalo proizvodnju i donelo uštede.
Ambasador Hil je saradnju u Pančevu istakao kao odličan primer zajedničkog timskog rada bez čega nema uspeha.
Istakao je da je projekat solarnih panela koji greju sanitarnu vodu za građane, za koji su domaćini naveli da je najveći takav na Balkanu, potvrdio ispravnost koncepta.
Najavio je kompanijsku i podršku SAD za još takvih projekata, i istakao da su SAD tu da pomognu.
Odgovarajući na pitanja o EPS-u Mihajlović je podsetila da je ministarstvo još u januaru okupilo najstručnije ljude u Srbiji kako bi se napravio predlog ulaganja koja bi vodila obezbeđenju dovoljno uglja.
Ocenila je da je stravično što se Srbija našla u poziciji uvoznika, a ne izvoznika električne energije a što se krivične prijave protiv bivšeg rukovodstva EPS-a tiče, rekla je da će se ministarstvo žaliti pošto dobije odluku tužilaštva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar