U trendu

Srbija ima bankarsku tradiciju kojom može da se pohvali

BEOGRAD – Udruženje banaka Srbije (UBS) danas je otkrivanjem spomen ploče u svom sedištu u prostorijama nekadašnje Prometne banke, obeležilo 100 godina od osnivanja jedne od najstarijih organizacija tog tipa u Evropi.

„Udruženje banaka je uvek imalo jasnu ulogu da bude predstavnik banaka, da zaštiti njihove interse, da zajendo sa Narodnom bankom i svim drugim značajnim institucijama stvara uslove za povoljniji poslovni ambijent koji će doprineti boljem kvalitetu usluga koje banke pružaju“, izjavio je predsednik Upravnog odbora UBS-a Predrag Mihajlović.

On je podsetio da su među članovima prvog Odbora UBS-a bili Nikola Tesla i Mihajlo Pupin i istakao da je ovo značajna tradicija, jer mali broj država može da se pohvali njom.

Generalni sekretar UBS-a Vladimir Vasić rekao je da je UBS bilo svedok vremena i enkonomksih kretanja i da je sve vreme zadržalo ulogu zaštite interesa banaka i unapređenaj uslova njihovog poslovanja.

Rekao je da je novi cilj dalja digitalizacija sektora i edukacija građana u tom pravcu.

„Uvereni smo da ćemo u ovom cilju uspeti, jer imamo podršku kvalitetnog i stabilnog bankarskog sektora i svih najvažnijih institucija u društvu kojima se ovom prilikom posebno zahvaljujem“, kazao je Vasić.

On je posebno istakao dobru saradnju koja postoji sa Narodnom Bankom Srbije (NBS).

Guvernerka NBS Jorgovanaka Tabaković je u video poruci navela da je ta institucija garant stabilnosti finasijskog sistema i oprezni regulator koji nallazi ravnotežu između sigurnog i razvojnog.

„U toj pozitivnoj klimi odvija se rast i razvoj našeg bankarskog sektora. Pokazatelji zdravlja našeg bankarskog sektora su među najboljima u regionu, a stabilnost koju smo postigli podstiče rast investicija i zaposlenosti“, poručila je Tabakovićeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar