U trendu

Srbija izvozi obuću namenjenu zdravstvenim radnicima Rusije

BEOGRAD – Tržištu Ruske Federacije do kraja godine biće isporučeno 90.000 pari obuće za specijalne namene, proizvedenih u Srbiji, za lekare, medicinsko osoblje i prodavce u trgovinskom lancima, saopštava PKS.

Izvozne ugovore sa distributerom Etalon Centar iz Moskve, uz podršku Privredne komore Srbije, potpisalo je pet domaćih kompanija, a iz Komore poručuju da se sledeće godine očekuje da naša zemlja izveze u rusiju oko 250.000 pari ove vrste obuće.

Direktor predstavništva PKS- a u Moskvi Dejan Delić rekao je da je od jula 2021. godine u Rusiju izvezeno 50.000 pari obuće te dodao da se očekuje da 2022. ukupan izvoz srpske odeće i obuće za specijalne namene premašiti četiri miliona evra.

„S obzirom na potencijal plasmana obuće i odeće u Rusiju, izazov za naše proizvođače i izvoznike biće angažovanje i obučavanje novih radnika i eksperata. Svakako da će stabilan izvoz dati sigurnost daljem proširenju proizvodnih kapaciteta i realizaciji izvoznih poslova u čemu će kompanije imati punu podršku Predstavništva PKS u Rusiji“, dodao je Delić.

Takođe, Delić je najavio učešće kompanija iz Srbije na Međunarodnom sajmu bezbednosti i zaštite na radu početkom decembra u Moskvi.

Vlasnik holdinga Etalon Centar Denis Osipov izjavio je da su srpski brendovi i proizvodi popularni u Rusiji i da stanovnike ove prijateljske zemlje asociraju na tradicionalnu proizvodnju i kvalitet.

„Naši planovi za sledeću sezonu jesu dalji plasman srpske obuće za medicinske ustanove i apoteke, zatim dečje odeće i obuće, anatomskih uložaka, kamuflažne i modne odeće specijalizovanu za lov i ribolov, a planiramo i da iz Srbije uvozimo radnu i zaštitnu obuću za varioce i vatrogasce“, kaže Osipov.

On je dodao da Rusija analizira i podsticaje države usmerene ka proširenju domaćih proizvodnih kapaciteta i otvaranje sopstvene proizvodnje tekstilnih proizvoda za specijalne namene radi izvoza na treća tržišta.

Iz PKS- navode da je srpski izvoz u Rusiju u prvoj polovini 2021. povećan za 17 odsto i premašio je 520 miliona dolara, te da se očekuje da do kraja godine da preko milijardu dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.