U trendu

Srbija je postala ozbiljan kandidat za Eu u oblasti zakonoda

BEOGRAD – Živimo u vremenu u kome su se svi ujedinili u održivom razvoju i opstanku planete, a Srbija daje svoj doprinos, izjavila je državni sekretar u MInistarstvu rudarstva i energetike Jovanka Atanacković na panelu o energetici u okviru Beogradskog ekonomskog foruma.

“Planeta treba da bude do 2050. energetski neutralna, a načini su pitanja za sve nas. Vreme je vrlo neizvesno, promeljivo i brzo moramo da se suočavamo sa izazovima. Ceo svet se suočava sa energetskom krizom, jer su energenti poskupeli zbog ogromne tražnje posle kovid krize”, rekla je Atanackovićeva.

Dodala je da ulogu u tome ne igra samo tržište, već visoka svetska politika.

“Dekarbonizacija je nasa stvarnost i toga je bilo svesno Minstarstvo i potredsednica Vlade, gde smo videli da zakoni nisu prilagođeni ovako važnoj oblasti”, navela je državna sekretarka.

Istakla je da je Srbija za četiri meseca donela četiri nova zakona u oblasti energetike što je našu zemlju učinilo ozbiljnim kandidatom za EU.

Rekla je i da se Vlada okrenula građanima pružajući im mogućnost da postanu energetski efikasniji i da ugrade solarne panele.

“Podrška svemu ovome treba da budu nove teghnologije i zato smo izradili vodoničnu strategiju kao posaban deo strateških dokumenata izi oblasti energetike”, istakla je Atanacković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.