U trendu

Srbija kao prijatelj u Dubaiju, na otvaranju Lepenski čovek

DUBAI – Večeras se otvara svetska izložba EXPO 2020 koji se u istoriji staroj 170 godina, prvi put održava u zemljama Emirata, a zamenica generalne komesarke Srbije na EXPO 2020 Dubai, Ana Ilić, izjavila je da je naša zemlja u ovom delu sveta dočekana raširenih ruku, kao veliki prijatelji.

Ilić je za Tanjug istakla da je ovo velika prilika za Srbiju da napravi fantastičan nastup, ali i da je na našim izlagačima i privrednicima koji učestvuju velika odgovornost, jer treba da opravdaju očekivanja cele zemlje.

„Mislim da smo uspeli u tome i da će se to još danas videti kada se otvori Paviljon“, kazala je ona i dodala da su prvi posetioci već počeli da pristižu.

Ona je objasnila da je naša izložba sa jedne strane multimedialna, digitalna i virtuelna, ali da je sa druge vrlo umetnički i estetski oblikovana, zahvaljujući kreativnom direktoru Lazaru Bodroži.

Navela je da Srbija u Dubaiju upoznaje svet sa biserima, umovima i genijima naše zemlje, koji ne samo da su menjali našu naciju, već su doprineli razvoju civilizacije i svetskog poretka.

Na otvaranju, kaže Ilić, Srbija nastup počinje sa predstavljanjem nedovoljno poznate, ali revolucionarne Vinčanske kulture koja je pre 7.000 godina bila inovativna i unapredila čovečanstvo tog doba, kako u oblasti obrade metala i građevinarstva, tako i u kulturi i umetnosti.

Objasnila je da projekat Vinčanske kulture spoj nauke i gejming industrije i dodala da su ovo otkriće realizoval naučnici iz Srbije i naša kompanija za produkciju video igara uz pomoć naučnika iz Švajcarske i Švedske.

„Oni su izvukli genom iz skeleta čoveka iz Lepenskog Vira starog 10.000 godina i pomoću tehnolohije koja se zove Digitalni čovek – Meta hjuman, oni će uspeti da tog čoveka ožive te da se vidi kakva mu je bila boja očiju, kako je izgledao, koliko je bio visok, ali će sa njim moći da se ostvari interakcija“, kaže Ilić.

Govoreći o sveukupnom učešću Srbije na sajmu, Ilić je rekla da naši privrednici zauzimaju posebno mesto na izložbi i da je za bižnis i privredu obezbeđen ceo jedan nivo od ukupno tri nivoa Paviljona naše zemlje.

Dodala je da je PKS organizovala organizovala još jedan prostor izvan Expoa od 500 kvadrata gde je poslovni prostor za sve naše firme koje učestvuju na sajmu, gde će se održavati konferencije i edukacije i ostvarivati poslovne saradnje.

„Očekujemo više stotina preduzeća iz Srbije tokom ovih šest meseci, koliko sajam traje, i nadam se da će ovom prilikom ostvariti uspehe u prodaji svojih proizvoda i privlačenju investicija“, rekla je Ilić Tanjugu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.