U trendu

Srbija mora da koristi minerale, ali i da štiti sredinu

BEOGRAD – Eksploatacija rudnog bogatstva u Srbiji mora biti u skladu sa zaštitom životne sredine, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, na otvaranju dvodnevne Jedanaeste Međunarodne konferencije o mineralnim resursima u Srbiji.

, „Održivi rast kroz odgovorno rudarstvo“ koja se danas i sutra održava u Beogradu.

Ona je ukazala da je rudno bogatstvo Srbije procenjeno na više od 550 milijardi evra, a naša zemlja je bogata i kritičnim sirovinama, poput litijuma, bakra i zlata, bez kojih nema razvoja savremenog sveta.

„Ali je poruka za svakog, bilo da su investitiori, partneri iz drugih država ili civilni sektor, da svaki korak u eksploataciji mora biti u skladu sa zaštitom životne sredine, naglasila je Mihajlovićeva.

Konferencije o mineralnim resursima u Srbiji, pod nazivom „Održivi rast kroz odgovorno rudarstvo“, održava se danas i sutra u Beogradu.

„Kako ćemo litijum eksploatisati zavisi od svih nas, države i građana koji moraju da budu dobro informisani šta nam znači takva sirovina. Period istraživanja i eksploatacije može da bude jako dugačak. Svesni smo da imamo neke sirovine, moramo da ih istražimo da vidimo čime raspolažemo, a ukoliko ih budemo eksploatisali, to ćemo učiniti na zdrav i održiv način“, naglasila je ministarka Mihajlović.

Ocenila je da je mnogo otpora ekspoloataciji svih mineralinih sirovina u Srbiji i dodala da će ono što će se dešavati u narednim decenijama zavisiti od nas.

„Bez obzira na neargumentovane napade i pritiske, moramo da idemo napred. Trebaju nam mineralne sirovine i treba da ih eksploatišemo i korsitimo“, zaključila je ona.

Na konferenciji učestvuje veliki broj zvaničnika i stručnjaka iz sektora rudarstva i geologije iz Srbije, regiona i sveta.

Na otvaranju konferencije, u hotelu „Metropol“, govore ambasador Kanade Džajls Norman, ambasador Finske Kimo Lahdevirta, ambasadorka Švedske Anika Ben David, ambasador Australije Danijel Emeri, član parlamenta Velike Britanije i trgovinski izaslanik britanskog premijera za zapadni Balkan Martin Vikers.

Svoj doprinos, kao govornik, daće i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

Konferencija ima za cilj razmenu informacija i ideja iz oblasti rudarstva, geologije i geofizike, a fokusiraće se na značajan doprinos rudarskog sektora na ekonomski razvoj zemalja.

Organizator konferencije je kompanija TGI Group International, a pokrovitelji su Ministarstvo rudarstva i energetike i ambasade Kanade, Velike Britanije, Australije, Finske, Švedske, Geološko-rudarska asocijacija Srbije (GRAS) i Kanadsko-srpsko udruženje CANSEE.

Medijski sponzori konferencije su Tanjug, eKapija i Industrija magazin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.