U trendu

Srbija na tranzitu robe godiĆĄnje gubi 330 miliona evra

rbija, po proceni evropskih eksperata, na tranzitu robe godiĆĄnje izgubi viĆĄe od 330 miliona evra zbog izostanka modernizacije i reformi na ĆŸeleznici, saopĆĄtili su organizatori predstojeće konferencije ĆŸelezničkih kompanija regiona u Beogradu.

Hiljade kompanija iz Evrope, Turske, Bliskog Istoka i Azije izbegava da robu poĆĄalje preko teritorije naĆĄe zemlje, navode u MreĆŸi za poslovnu podrĆĄku i najavljuju da će o prevazilaĆŸenju prepreka u razvoju ĆŸeleznica biti reči na skupu zakazanom za 5. novembar.

U organizaciji vodećih nemačkih i austrijskih kompanija za sertifikaciju i kontrolu tehnologija i proizvoda na nemačkim i austrijskim ĆŸeleznicama, u Beogradu će 5. novembra biti odrĆŸana velika konferencija ĆŸelezničkih kompanija i njihovih najvećih podizvođača iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, BiH, Makedonije.

Kompanije članice jednog od vodećih svetskih ĆŸelezničkih klastera – Bavarskog klastera ĆŸeleznice planiraju da, u saradnji sa MreĆŸom za poslovnu podrĆĄku, okupe ĆŸelezničke kompanije iz zemalja regiona i najveće privatne kompanije koje proizvode i pruĆŸaju usluge ĆŸelezničkim kompanijama u regionu, ali i vodeće fakultete u oblasti saobraćaja, elektrotehnike i građevinarstva.

Organizatori ove konferencije smatraju da se prepreke u razvoju ĆŸeleznica u regionu mogu prevazići samo zajedničkim radom i saradnjom ĆŸelezničkih kompanija i njihovih dobavljača u regionu, jer sve one zajedno moraju da se uključe u jedinstven sistem evropskih ĆŸeleznica.

Zato će se na skupu, ističu, otvoreno govoriti o problemima u prometu robe i putnika na ĆŸeleznicama jugoistočne Evrope, ali izneti i konkretna reĆĄenja kako da se aktuelne teĆĄkoće prevaziđu.

Teme ovog skupa, koji bi trebalo da otvori ministarka za građevinarstvo, infrastrukturu i saobraćaj Zorana Mihajlović, biće formiranje Klastera ĆŸeleznica jugoistočne Evrope (Rail Cluster SEE) i neophodna evropska regulativa koju ĆŸelezničke kompanije i svi oni koji rade za njih moraju usvojiti u procesu pristupanja Evropskoj uniji, ĆĄto treba da omogući ulazak srpskih, crnogorskih, makedonskih i bosansko-hercegovačkih ĆŸeleznica u zaokruĆŸeni sistem evropskih ĆŸeleznica.

Nemačke i austrijske kompanije izneće svoja iskustva o ulozi i funkcionisanju Bavarskog klastera ĆŸeleznice koji je okosnica ĆŸelezničkog sistema Bavarske i Austrije.

Njihova namera je da se ovaj model primeni i u okupljanju ĆŸeleznica i kompanija koje rade za njih u zemljama bivĆĄe Jugoslavije, kroz formiranje klastera ĆŸeleznica zemalja regiona.

Ovaj klaster bi kao jedinstven poslovni, ali i međudrĆŸavni ĆŸeleznički projekat, trebao da bude prva takva profesionalna organizacija kompanija iz zemalja bivĆĄe Jugoslavije koja bi imala za cilj da jača regionalnu saradnju u oblasti ĆŸeleznica i omogući lakĆĄe i efikasnije povezivanje sa ĆŸelezničkom mreĆŸom i sistemom Evropske unije, uz superviziju nemačkih i austrijskih partnera.

Ciljevi okupljanja ĆŸelezničkih kompanija i njihovih podizvođača su: zajednički rad na projektima rekonstrukcije i modernizacije ĆŸelezničke infrastrukture, edukacija i usavrĆĄavanje zaposlenih na ĆŸeleznici i u kompanijama podizvođačima i povećanje bezbednosti u regionalnom sistemu ĆŸelezničkog saobraćaja.

Ove aktivnosti treba da omoguće da ĆŸeleznička infrastruktura, profesionalno znanje i veĆĄtine zaposlenih i bezbednost na ĆŸeleznicama budu podignuti na nivo koji zahtevaju propisi Evropske unije, čime će se omogućiti integracija ĆŸeleznica regiona jugoistočne Evrope u jedinstven sistem ĆŸeleznica EU.

Kao članice klastera dobrodoĆĄle su i sve ĆŸelezničke i druge kompanije koje proizvode ili pruĆŸaju usluge za ĆŸeleznice u zemljama EU i ĆĄirom sveta, a imaju ĆŸelju da razviju poslovnu saradnju u regionu jugoistočne Evrope.

S obzirom na to da Srbija, ali i zemlje regiona imaju značajan potencijal u mladim inĆŸenjerima saobraćaja, građevinskim i elektroinĆŸenjerima koji u nedostatku posla u matičnim zemljama migriraju i odlaze u svet, Klaster ĆŸeleznica jugoistočne Evrope poseban akcenat u saradnji namerava da stavi na saradnju sa njihovim fakultetima u Srbiji i zemljama regiona.

Namera je da se mladim inĆŸenjerima omogući da pohađaju obuke u vrhunskim laboratorijama i razvojnim centrima za ĆŸeleznicu koji pripadaju vodećem sertifikateru nemačkih ĆŸeleznica, kompaniji AEbt iz Nirnberga, kako bi se osposobili da u narednim godinama i decenijama tehnoloĆĄki i organizaciono podignu ĆŸeleznice u Srbiji i zemljama regiona na evropski nivo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.