U trendu

Srbija otvorena za britanske investicije u energetiku

BEOGRAD – Postoji veliki prostor za ulaganja Velike Britanije u sektor obnovljivih izvora energije i rudarstvo u Srbiji, zaključili su na današnjem sastanku ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i ministar za izvoz u vladi Ujedinjenog Kraljevstva Grejem Stjuart.

”Imali smo dobru saradnju sa Velikom Britanijom u resoru transporta i infrastrukture, gde smo započeli izgradnju Moravskog koridora uz podršku ‘UK eksport fajnensa’. Nadam se da ćemo imati jednako dobru saradnju i u oblasti energetike i da ćemo raditi zajedno na novim projektima. Srbija je napravila novi zakonski okvir u oblasti energetike i rudarstva, kojim uvodimo elektronske procedure i stvaramo uslove za nove investicije, posebno u oblasti obnovljivih izvora energije“, izjavila je ministarka Mihajlović.

Dodala je da postoji veliki potencijal i za nova ulaganja u naše rudarstvo.

„Vrednost potvrđenih rezervi mineralnih sirovina je veća od 200 milijardi dolara, i pripremili smo novi zakon o rudarstvu koji će omogućiti da te resurse koristimo na održiv način”, ocenila je Mihajlovićeva.

Potpredsednica srpske Vlade je dodala da Srbija kreće u izradu nove strategije razvoja energetike i nacionalnog plana za klimu i energetiku, i da je otvorena da čuje i koristi iskustva zemalja koje su odmakle u procesu dekarbonizacije energetskog i transportnog sektora, borbi protiv klimatskih promena i razvoju vodoničnih tehnologija.
Ministar Stjuart je rekao da postoji veliki potencijal za unapređenje ekonomske saradnje Ujedinjenog Kraljevstva i Srbije, i da Srbija ima priliku da bude jedan od lidera kad je reč o investicijama u obnovljive izvore energije.

”Naše dve zemlje su u prošlosti bile veoma dobri trgovinski partneri i postoji prostor da ta saradnja i danas bude mnogo bolja. Postoji potencijal da više sarađujemo i u oblasti infrastrukture, energetike, rudarstva, a imamo veliko iskustvo i u borbi protiv klimatskih promena, što sve može da transformiše naše odnose u budućnosti”, naveo je Stjuart.

Sastanku je porisustvovala ambasador Velike Britanije u Beogradu Šan Meklaud.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.