U trendu

Srbija povećava broj medjunarodnih putničkih pristaništa i marina na Dunavu i Savi (FOTO/VIDEO)

Dunav, druga najduža reka Evrope, kroz Srbiju teče u dužini od 588 kilometara, a na svojim obalama turistima nudi srednjevekovne tvrdjave, praistorijske iskopine, austrougarsku arhitekturu, zaostavštinu rimske civilizacije. Kako bi te kulturno-istorijske znamenitosti bile dostupne sa reke intenzivno se radi na unapredjenju nautičke infrastrukture, a time i na povećanju broja kruzera koji bi pristali na srpsku obalu, rekla je predstavnica Agencije za upravljanje lukama Srbije Ksenija Hajduković.

„Što se tiče medjunarodnih putničkih pristaništa u Srbiji trenutno ih ima sedam i to u Beogradu, Novom Sadu, Donjem Milanovcu, Smederevu, Golupcu i Kladovu i od kraja marta u Kostolcu. Agencija će tokom proleća ove godine pustiti u rad medjunarodno putničko pristanište u Zemunu. Na taj način približićemo Beograd drugim evropskim prestonicama koje su lideri u nautičkom turizmu. Naš plan je da u naredne dve godine, odnosno da do kraja sledeće godine, imamo otvoreno devet medjunarodnih putničkih pristaništa na Dunavu i još dva na reci Savi, budući da radimo i na afirmaciji kruzinga i na Savi“, rekla je Hajduković.

U Srbiju sa kruzera dolaze turisti iz Kine, Japana, Meksika, Izraela, SAD i drugih zemalja.

„Pre pandemije 2019. zabeležili smo rekordnu sezonu, kada je u Srbiju pristalo 1.500 kruzera i više od 200.000 putnika koji su našu zemlju posetili sa reka. 2020. krstarenja su zbog situacije sa korona virusom obustavljena u celoj Evropi, te se to prelilo i na nas. Medjutim, prošlogodišnja nautička sezona pokazala je znake blagog poboljšanja, te smo imali oko 500 pristajanja i oko 40.000 putnika koji su sa kruzera pristali u Srbiju. Očekujemo da će se ova godina po rezultatima približiti onoj pre pandemije, odnosno 2019 godini“, dodala je Hajduković.

Agencija za upravljanje lukama aktivno radi i na razvoju marina kao značajnog dela nautičkog turizma.

„Studija razvoja mikrolokacija mreže marina na Dunavu i Savi odabrala je devet najperspektivnijih lokacija od kojih su pet na Dunavu, dve na Savi i dve u Beogradu. Agencija će u narednom periodu investirati u marine na istoku zemlje, a ostale će se razvijati u skladu sa potrebama tržišta“, istakla je Hajduković.

Cilj Agencije za upravljanje lukama je da u narednih pet godina nautički turizam učestvuje sa bar pet odsto u ukupnim prihodima od turizma u Srbiji, koji je u 2019. godini pre pandemije dostigao 1,5 milijardi evra.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.